Pizzeria Zano din Iași a fost din nou inclusă în prestigiosul top 50 Top Pizza Europa, de această dată urcând pe locul 46. Este al doilea an consecutiv când Zano apare în clasament, rămânând și în 2025 singura pizzerie din România care a reușit această performanță. Evenimentul de decernare a avut loc marți, 4 iunie, la Madrid.
Clasamentul 50 Top Pizza este considerat cea mai importantă referință la nivel internațional. El este realizat de inspectori și curatori independenți, care vizitează locațiile anonim, fără anunț prealabil și fără să-și dezvăluie identitatea nici după servire, fiind un sistem gândit tocmai pentru a asigura obiectivitatea evaluărilor.

Evaluările în baza cărora este făcut acest top au la bază mai multe criterii-cheie:
- calitatea pizzei – gust, textură, gradul de sănătate, dar și respectarea tradiției (se punctează în special folosirea ingredientelor italiene cu origine controlată, precum roșiile San Marzano sau mozzarella fior di latte di Napoli);
- serviciul – felul în care echipa servește, prezintă și interacționează cu clienții;
- atmosfera – designul, energia spațiului și cum te simți în interior;
- meniul – coerența preparatelor și selecția de băuturi asociate, mai ales vinuri și beri artizanale care pun în valoare preparatele.
Zano a fost fondată în 2022, la Iași, ca un proiect născut din prietenia și viziunea comună a lui Alex Gafițianu, absolvent de psihologie la UCL Londra, și Giovanni Santarpia, unul dintre cei mai apreciați pizzaioli din Italia.
„Anul trecut a fost, fără îndoială, o validare importantă pentru noi, dar a fost şi un punct de plecare. Am înţeles că succesul nu stă doar în gust, ci și în consecvenţă, în calitatea fiecărui detaliu, în felul în care îţi tratezi echipa şi clienţii. Aşa că ne-am propus să fim şi mai buni, mai exigenţi, mai atenţi, mai ancoraţi în ceea ce vrem cu adevărat să oferim. Facem lucrurile mereu mai bine pentru că ne pasă cu adevărat de ce lăsăm în urmă: gust, amintire, emoţie”, declară Alex Gafiţianu, fondator Zano.

Giovanni Santarpia a creat meniul și se ocupă de formarea unei echipe locale pasionate și riguroase. Meniul Zano reflectă acest angajament: preparate create cu rigoare şi pasiune, de la clasica pizza napoletană la reţete originale, dezvoltate în funcţie de sezonalitate şi de specificul gusturilor locale. Ingredientele de origine controlată sunt atent selecţionate de la antreprenori din zone renumite, procesul este respectuos faţă de tradiţie şi, totodată, deschis către inovaţie.