Echipa „Măcelari de Elită” a reprezentat pentru prima dată România la World Butchers’ Challenge 2025, cea mai prestigioasă competiție din lume dedicată măcelăriei, care a avut loc în 30 și 31 martie la Paris.
La cea de-a noua ediție a competiției au participat echipe din alte 14 țări: Australia, Brazilia, Belgia, Canada, Franța, Germania, Marea Britanie, Islanda, Irlanda, Italia, Indonesia, Noua Zeelandă, Portugalia, Spania și USA.
„Fiind prima dată când a participat la World Butchers’ Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC.
„România a fost văzută foarte bine de restul echipelor, iar francezii s-au comportat exemplar cu noi, au fost foarte ospitalieri. Juriul a apreciat standul nostru și faptul că echipa a valorizat toată carnea tranșată, spre deosebire de alte echipe, care au fost depunctate din acest motiv”, spune Cosmin Moldovan, președintele Fundației „Ștefan Moldovan”, inițiatorul participării României la acest campionat și jurat în cadrul WBC.

Deși echipa României nu a urcat pe podium în acest an, participarea la WBC a reprezentat un pas important în dezvoltarea măcelăriei ca artă și meserie de prestigiu.
Unul dintre cele mai importante rezultate ale participării României la Paris este începerea unui parteneriat cu Confederația Franceză a Măcelarilor. Cosmin Moldovan, CEO al Moldovan Carmangerie, și Florin Moroșanu, directorul executiv al Fundației „Ștefan Moldovan”, au avut o întâlnire cu Patrick Gimonet, directorul general al Confederației, pentru a discuta despre oportunitatea ca tinerii măcelari români să participe la stagii de formare în cadrul Școlii Superioare de Meserii din Paris. Acest program va contribui la dezvoltarea unor profesioniști mai bine pregătiți, cu acces la tehnici moderne și know-how internațional.
Un alt subiect important abordat la Paris a fost intenția României de a organiza, în viitor, World Butchers’ Challenge. Reprezentanții României au prezentat această propunere Consiliului WBC, fiind primul pas dintr-un proces riguros de selecție. Țările interesate trebuie să își exprime intenția de a organiza evenimentul, iar ulterior urmează o evaluare detaliată a capacității lor de organizare. România va primi un „road map” cu criteriile necesare pentru a demonstra că poate găzdui o astfel de competiție de amploare. Decizia finală va fi luată în 2026 pentru ediția din 2028.
În plus, ca urmare a relațiilor stabilite la Paris, echipele câștigătoare de la WBC au primit invitația din partea Fundației „Ștefan Moldovan” de a participa la The Butcher Wars, o competiție individuală de măiestrie ce va avea loc la Cluj, în perioada 19-21 septembrie 2025. Evenimentul va fi organizat în colaborare cu Australia, inițiatoarea acestei competiții.
„Am fost o surpriză plăcută și am depășit multe așteptări. Asta a fost concluzia generală care ne-a fost transmisă. Rămânem în legături bune cu echipa câștigătoare, vom căuta să trimitem la pregătire în Paris la Școala Superioară de Măcelari câțiva tineri pentru a avea peste trei ani o șansă mai bună.”, punctează Florin Moroșanu, executiv al Fundației „Ștefan Moldovan”.

Cea de-a noua ediție a World Butchers’ Challenge a fost câștigată de Franța, urmată de Germania și Australia. Competiția a stabilit un nou record, cu 14 națiuni participante și peste 6.000 de spectatori, fiind cea mai mare ediție de până acum.
În Franța, baza de selecție se face printr-o instituție – Școala Superioară de Măcelari, unde cei mai talentați tineri învață această profesie. Mai mult, în Franța sunt aproximativ 80.000 de măcelari înscriși în organizații profesionale și persoane care profesează cu carte de muncă în acest domeniu. La noi, conform datelor statistice, sunt sub 6.000 de contracte de muncă în specializările din clasa meseriilor legate de procesarea cărnii și un număr necunoscut de muncitori care sunt încadrați pe alte grupe profesionale.
Sursă imagine cover: Măcelari de elită.