La 25 de ani a transformat vinul bunicului într-un brand premiat Decanter. Sergiu Savu, unul dintre cei mai tineri vinificatori din România

La 25 de ani, Sergiu Savu este cel mai tânăr inginer oenolog dintr-o familie cu trei generații de vinificatori. Astăzi conduce, alături de tatăl și unchiul său, Pivnița Savu – o cramă de familie care cultivă în jur de 10 hectare de viță de vie în DOC Ciumbrud (Denumire cu Origine Controlată – adică vinurile de top ale viticulturii românești, care sunt cultivate respectând o serie de reguli stricte care le dau valoare și credibilitate).

Sergiu a ales munca din vie în locul unui drum mult mai comod – un job la birou, într-un oraș mare – și a dus mai departe pasiunea bunicului său cu o abordare de viticultură 2.0: decizii bazate pe date, control climatic, rigoare tehnică, educație și o viziune clară de business. Rezultatul? Medalie de aur la Berlin și 89 de puncte la Decanter World Wine Awards, plus un plan asumat de dezvoltare prin turism viticol. 

Aceasta este povestea Pivniței Savu, o cramă de familie din județul Alba. O poveste despre tradiție disciplinată prin tehnologie și despre viitorul vinului românesc, spusă direct prin vocea lui Sergiu Savu

la_25_de_ani_a_transformat_vinul_bunicului-intr_un_brand_premiat_decanter_sergiu_savu_pivnita_savu_
Abonează-te la newsletterul PozitiVești

Ce înseamnă, de fapt, viticultura 2.0 pentru familia Savu?

Pivnița Savu este un exemplu în ceea ce privește adaptarea. Deși bunicul Nicolae Savu își amintește vremurile când oamenii storceau strugurii cu picioarele și mergeau desculți prin vie, astăzi procesul este complet transformat.

Secretul succesului lor stă în educație și muncă multă la care pune umărul cu pasiune întreaga familie. Mai întâi, Gabriel Savu (unchiul lui Sergiu) a adus din Germania hărnicia și seriozitatea nemților, iar mai apoi Sergiu Savu, cel mai tânăr oenolog din familie, a absolvit un program de licență și unul de master în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (USAMV), care l-au făcut să înțeleagă că pentru a menține un business de familie profitabil și a concura cu marii jucători, nu poți lăsa nimic la voia întâmplării.

De la senzorii de pe tractor care măsoară fiecare picătură de soluție și care generează o eficiență a tratamentelor de peste 90%, până la instrumentele AI care ajută la interpretarea datele chimice ale fermentației, totul este optimizat pentru a lăsa timp pentru ceea ce contează: arta de a face un vin bun.

Cazul lui Sergiu Savu nu este singular, ci este un model tot mai prezent în agricultura românească. Vedem tot mai des o generație de tineri școliți la universități, la zi cu tehnologia, care se întorc să lucreze pământul nu din obligație, ci dintr-un pragmatism bine calculat. Ei sunt cei care înlocuiesc cantitatea cu identitatea și care demonstrează că România nu mai este doar o piață de desfacere, ci un producător cu potențial imens. Pivnița Savu este dovada că atunci când curajul tinereții se întâlnește cu înțelepciunea bătrânească, rezultatul este aur, la propriu și la figurat.

***

Pivnița Savu este o cramă mică, de familie, din inima Transilvaniei, care cultivă viță de vie în DOC Ciumbrud (Denumire cu Origine Controlată – adică vinurile de top ale viticulturii românești, care sunt cultivate respectând o serie de reguli stricte care le dau valoare și credibilitate). Suprafața cultivată este în jur de 10 hectare, capacitatea anuală de vin este de 100.000 de litri, iar producția variază de la an la an, în funcție de condițiile meteorologice.

Printre soiurile cultivate se numără Sauvignon Blanc, Fetească Regală, Traminer Roz, Riesling Italian, Neuburger. Vinurile Pivnița Savu ajung la consumatori prin magazinul propriu online, colaborări HoReCa și parteneriate cu magazine fizice. ajung la consumatori prin magazinul propriu online, colaborări HoReCa și parteneriate cu magazine fizice. Dar familia Savu mizează cel mai mult pe relația directă cu oamenii care înțeleg și apreciază produsul.

Dacă vrei să guști vinurile Pivniței Savu, le găsești aici: 

Sursa fotografiilor: Pivnița Savu

Aici găsești mai multe povești de succes, marca PozitiVești.

Știm cât de mult bine pot face veștile bune și exemplele pozitive, așa că îți aducem săptămânal în centrul atenției modelele de performanță, Încredere și Inspirație din România Performantă.

Ajută-ne și tu, spunându-ne: ce om, companie, produs sau serviciu din România crezi că este remarcabil? Ce model excepțional ai descoperit și ai vrea să afli mai multe despre el? Despre cine crezi că merită să scriem și ce ai vrea să-l întrebăm?

Distribuie

Scris de

  • Tibi Grecu

    Tibi a făcut școala la Cluj și în Danemarca, după care a lucrat șapte ani în cabinetul unui primar. Valoarea lui de bază e libertatea. Crede că scopul nu scuză niciodată mijloacele și e convins că omul sfințește locul. În timpul liber face hiking, joacă tenis și mai citește câteodată. Zice că e vital să ne înarmăm cu un zâmbet, altfel o luăm razna cu toții.

    Articole publicate

Spune ce crezi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletterul PozitiVești