Afacerea care aduce flori comestibile și microplante în farfuriile din România: a început într-un dormitor de bloc și a ajuns în restaurantele din Moldova și București

Andrei Baeanu, absolvent al Universității de Științele Vieții din Iași, și partenera sa, Raluca Blăjuț, au pornit la drum în 2021 cu o idee simplă: să aducă microplantele și florile comestibile mai aproape de oameni. Fără finanțări spectaculoase, dar cu multă determinare, au transformat un dormitor de bloc în primul spațiu de producție. Acolo, pe 12 metri pătrați, au reușit primele culturi și au livrat primele caserole. Astăzi, afacerea lor, Igreens, este singura din județ care produce astfel de plante și deservește restaurante și magazine din toată regiunea.

Fără finanțări spectaculoase, dar cu multă determinare, au transformat un dormitor de bloc într-un mic spațiu de producție. „Am transformat un dormitor din care am scos patul, mobila… Și am pregătit rafurile pentru prima producție. Puteam să producem doar 100 caserole în momentul ăla, pentru că eram limitați de spațiu, 12 mp”, povestește Andrei într-un interviu pentru Ziarul de Iași.

Investiția inițială a fost susținută din împrumuturi bancare, ajungând la aproximativ 40.000 de euro:

„Am vrut să aplicăm pentru un Start Up Nation și nu am reușit. Ne-am împrumutat la bancă. Am făcut un credit de 5.000 de euro, ne-am dat seama că nu ajung banii și am mai împrumutat. În timpul acesta, soția mea nu a renunțat la job. Investiția inițială a fost în jur de 20.000 euro. De acolo, a mai crescut. Hala, sera, adunat undeva la maximum 40.000 euro”, a declarat Andrei, fondatorul afacerii.

După câteva luni de muncă în acel spațiu mic, afacerea a crescut și s-au mutat într-un spațiu mai mare, la Cotnari, unde au început să producă mult mai mult. Comenzile s-au triplat și nu mai aveau cum să producă în cei 12 mp, așa că și-au extins echipa cu încă doi angajați, pentru a-i ajuta în procesul de cultivare. În prezent, au opt angajați care îi sprijină în procesul de producție și livrare.

Microplantele și florile comestibile produse de „Igreens” sunt crescute în mod natural, fără pesticide sau îngrășăminte artificiale:

„Cultivăm, în general, în funcție de nevoile clienților noștri, iar printre produsele cele mai căutate se remarcă microplantele de mazăre și ridiche, preferate în special de industria HoReca. Pe partea de flori comestibile, punem la dispoziție o gamă variată, cu aproximativ 10 tipuri în portofoliu – probabil cea mai mare diversitate din țară, aș putea spune. În fiecare an, încercăm să venim cu ceva nou. Unele flori, precum cele de amaranth, sunt cultivate exclusiv pentru anumite restaurante, la fel ca și câteva varietăți de microplante, cum ar fi Pack choi, Komatsuna sau Oxalis”, menționează Andrei.

Un produs distinct al afacerii este salata „Nutriboost”, care combină microplantele pentru a oferi un aport nutrițional mult mai mare decât legumele tradiționale. Andrei a mai precizat că microplantele de broccoli, kale și muștar, de exemplu, pot conține până la de 40 de ori mai mulți nutrienți decât plantele mature, raportat la 100 de grame de produs. Astfel, 50 de grame de salată din aceste microplante pot înlocui nutrițional aproximativ 500 de grame de legume obișnuite. Aceste microplante comprimă esența nutritivă a legumelor într-o formă concentrată și savuroasă. În plus, nutrienții din microplante sunt mult mai ușor și mai eficient absorbiți de organism comparativ cu legumele convenționale.

„Plină de vitamine, minerale și gust intens, microplantele sunt alegerea perfectă pentru un stil de viață sănătos.” – sursa Igreens.ro

Deși microplantele nu sunt încă un produs foarte popular în România, „Igreens” reușește să crească și să livreze zilnic 2.000-3.000 de caserole în restaurante și magazine. „Clienții noștri principali sunt restaurantele, dar de anul trecut am început să vindem salata de microplante și în magazine și băcănii din Iași. Noi am început să lucrăm în principal cu diferite tipuri de afaceri, așa că ne-a fost destul de ușor să găsim clienți – microplantele erau deja cunoscute în industria Horeca. Cu persoanele fizice e altceva. Unii știu exact ce sunt microplantele și le consumă regulat, dar alții le descoperă abia acum. Sunt sceptici la început, până gustă una-două varietăți, realizează cât sunt de gustoase și află că sunt și sănătoase. Visul nostru cu „Igreens” e să ajungem în cât mai multe farfurii din România, a adăugat tânărul antreprenor.

Sursa foto cover: Igreens.ro 

Știm cât de mult bine pot face veștile bune și exemplele pozitive, așa că îți aducem săptămânal în centrul atenției modelele de performanță, Încredere și Inspirație din România Performantă.

Ajută-ne și tu, spunându-ne: ce om, companie, produs sau serviciu din România crezi că este remarcabil? Ce model excepțional ai descoperit și ai vrea să afli mai multe despre el? Despre cine crezi că merită să scriem și ce ai vrea să-l întrebăm?

Distribuie

Spune ce crezi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletterul PozitiVești