Fondat de o echipă de antreprenori români pasionați de tehnologie și interesați de impactul social, Boon își propune să devină un exemplu de inovație și implicare în comunitate, oferind o soluție locală la nevoile globale de sustenabilitate și responsabilitate socială.
Fiecare companie care va adopta această soluție va avea o platformă internă personalizată, exclusivă, pe care angajații pot lista obiectele de care nu mai au nevoie sau chiar experiențe pe care sunt dispuși să le ofere (ex: traininguri). Colegii lor pot achiziționa obiectele sau experiențele, iar încasările sunt direcționate către organizații caritabile alese de cei care oferă acele obiecte sau experiențe, verificate și validate în prealabil de Boon.
Platforma nu percepe taxe de la companii sau utilizatori și se va concentra pe succesul organizațiilor caritabile pe care le susține și acționând ca un departament de strângere de fonduri pentru acestea.
„Misiunea noastră este să ajutăm oamenii, companiile și organizațiile caritabile din România să devină o forță a binelui în comunitățile lor. Boon este o platformă de tip marketplace, care oferă beneficii tuturor celor implicați: vânzătorii susțin cauzele sociale în care cred și prelungesc viața obiectelor personale, cumpărătorii găsesc oferte avantajoase și contribuie la economia circulară, companiile își îmbunătățesc scorurile ESG prin promovarea practicilor durabile și a implicării angajaților, iar organizațiile caritabile primesc fonduri fără a fi nevoiți să-și gestioneze propriul marketplace.”, declară Ștefan Szakal, fondator și CEO Boon.
Ne-am dorit să aflăm mai multe de la Ștefan așa că i-am adresat câteva întrebări:
De unde și cum v-a venit ideea? Ce te-a inspirat în crearea Boon?
– Ideea Boon s-a născut dintr-o experiență personală care m-a făcut să văd o problemă sistemică mai largă. M-am confruntat cu situația în care aveam lucruri de donat, dar care nu erau neapărat ceea ce organizațiile caritabile aveau nevoie în acel moment. Discutând cu oamenii din jur, am realizat că nu sunt singurul în această situație.
În paralel, am observat și cealaltă față a monedei: organizațiile caritabile, în special cele locale și mai mici, se confruntă constant cu provocări legate de finanțare. Această dublă perspectivă m-a făcut să realizez că există o oportunitate de a rezolva ambele probleme simultan.
Personal, am crezut întotdeauna în puterea business-ului de a aduce valoare reală societății. Așa că decizia de a-mi dedica timpul și energia pentru a construi Boon a venit natural – era șansa de a crea ceva care să ajute oamenii, companiile și organizațiile să devină o forță de bine în comunitățile lor. De altfel, aceasta este și misiunea noastră fundamentală la Boon.
Cum crezi că platforma Boon poate contribui la dezvoltarea unei culturi mai puternice de responsabilitate socială în România și la o schimbare de mentalitate în rândul angajaților și companiilor?
– Contribuția esențială a Boon este că aducem încredere în ecosistemul donațiilor și eliminăm punctele de fricțiune care deseori descurajează implicarea socială, în timp ce promovăm principiile economiei circulare.
Pentru companii, oferim încredere prin validarea riguroasă a organizațiilor caritabile. Pentru angajați, creăm un mediu sigur de tranzacționare între colegi, unde există deja o relație de încredere implicită.
Prin modelul nostru, contribuim simultan la două schimbări importante de mentalitate. În primul rând, promovăm ideea că obiectele încă funcționale merită o a doua șansă – este un pas important spre economia circulară, reducând risipa și prelungind ciclul de viață al produselor. În al doilea rând, demonstrăm că actul caritabil poate fi integrat natural în viața de zi cu zi, fără să necesite eforturi extraordinare.
Eliminăm și barierele practice care deseori stau în calea implicării sociale. Pentru companii, preluăm povara birocratică a donațiilor și oferim soluții simple pentru implicarea angajaților. Pentru angajați, facem procesul cât se poate de simplu prin aplicația noastră, permițându-le să transforme lucrurile de care nu mai au nevoie în suport pentru cauze în care cred, contribuind astfel atât la sustenabilitate, cât și la binele comunității.
În ce măsură platforma este adaptabilă la nevoile diferite ale companiilor, în funcție de dimensiunea sau industria acestora, și cum personalizați experiența pentru a răspunde acestor nevoi?
– Suntem încă la început și explorăm activ modalități de a ne adapta cât mai bine la nevoile specifice ale diferitelor companii. Însă am descoperit că principiile fundamentale ale Boon se aplică universal, indiferent de dimensiunea companiei sau industria în care activează.
La bază, dorința de a ajuta și de a fi caritabil este o trăsătură profund umană. De aceea, platforma noastră se concentrează pe facilitarea acestui impuls natural de a face bine, creând un cadru în care orice angajat, din orice companie, poate contribui la binele comunității într-un mod simplu și direct.
Mai multe companii cu sediul în Cluj și Timișoara folosesc deja sau sunt în curs de implementare a platformei Boon, pentru a-și crește impactul social și pentru a răspunde așteptărilor generațiilor tinere de angajați. Fiecare companie are acces la o serie de statistici privind impactul pozitiv pe care îl generează în comunitate, precum reducerea amprentei de carbon prin fiecare tranzacție făcută de angajați, suma totală transferată către organizațiile caritabile și multe altele.
În acest moment, 25 de asociații locale din Cluj și Timișoara sunt deja listate pe platformă, după ce au trecut printr-un proces riguros de verificare.
Prin orientarea către comunitățile locale, Boon asigură un impact vizibil și tangibil, consolidând legăturile dintre angajați, companii și organizațiile caritabile din țară. Această abordare facilitează înțelegerea nevoilor specifice ale comunităților și promovează un sentiment crescut de apartenență și scop comun.
