Carierista – Organizația care sprijină gratuit femeile aflate în dificultate să se integreze pe piața muncii și să devină independente financiar

Carierista.org este o organizație non-profit cu o misiune simplă, dar puternică: să ofere servicii gratuite femeilor aflate în situații dificile – mame singure, femei cu venituri mici sau inexistente, precum și celor care se confruntă cu probleme economice, psihologice sau domestice.

„Inspirația mea pentru Carierista.org își are rădăcinile în istoria mea personală. Am crescut cu o mamă singură, într-un oraș mic și cu resurse modeste. Și co-fondatoarea mea, Ruxandra Popa, are o poveste asemănătoare. Pe măsură ce am crescut, amândouă am văzut direct cum resursele limitate, barierele sociale și provocările personale pot afecta semnificativ viitorul cuiva.

Mai târziu, când am devenit independentă financiar și mi-am găsit calea profesională, m-am implicat în programe de coaching și mentorat pro bono pentru femei, având dorința de a da ceva înapoi comunității. Am observat câteva patternuri: multe participante nu știau de unde să înceapă când venea vorba de redactarea unui CV, nu aveau abilități de bază pentru a se pregăti în carieră sau pentru interviu și, uneori, nici măcar o ținută profesională adecvată (de ex. în cele mai extreme cazuri, în care pleacă de acasă doar cu hainele de pe ele și ajung, în cel mai bun caz, într-un shelter). Determinarea lor, în ciuda acestor dificultăți, a scos la iveală nevoia stringentă de a avea un sistem de sprijin mai cuprinzător – unul care să furnizeze resurse practice, mentorat și îndrumare continuă în carieră.” – ne spune Steliana Moraru, Președinte Board.

Carierista.org a fost lansată tocmai pentru a răspunde acestor nevoi. Platforma vrea să le ofere femeilor, indiferent de mediul din care provin, posibilitatea de a-și construi încrederea în carieră, de a învăța abilități esențiale și de a primi sprijin pe măsură ce cresc profesional. Voluntarii de aici vor să dărâme barierele sistemice dobândite astfel încât fiecare femeie să poată accesa un loc de muncă bun pentru ea, să devină independentă și să rămână relevantă profesional.

În interacțiunea cu participantele, membrii ONG-ului au identificat o serie de obstacole, structurate pe niveluri, pentru a recunoaște și aborda pas cu pas dificultățile cu care se confruntă femeile:

Nivelul 1: Necesități de bază
Multe femei se zbat să-și asigure nevoile fundamentale, precum îngrijirea adecvată a copilului, o locuință stabilă sau chiar o ținută potrivită pentru un interviu. Dacă aceste elemente esențiale nu sunt acoperite, e foarte dificil să se concentreze pe găsirea sau păstrarea unui loc de muncă. De exemplu, cursurile Carierista de educație financiară, adaptate nevoilor lor, le oferă sfaturi practice despre bugetare și gestionarea resurselor. Consolidându-și stabilitatea financiară, participantele pot gestiona mai eficient provocările cu care se confruntă, lucru care le și ajută să-și contruiască o carieră  pe termen lung.

Nivelul 2: Competențe profesionale fundamentale
Aici intră cunoștințele la nivel de începător despre procesele HR (cum se completează un formular de angajare, un profil de Linkedin etc sau cum se abordează un interviu), redactarea unui CV corect și accesul la instrumente digitale. Lipsa acestor abilități de bază le împiedică, de cele mai multe ori, să treacă măcar de prima etapă a procesului de recrutare.

Nivelul 3: Încrederea și sistemele de sprijin
Normele culturale, barierele psihologice și rețelele profesionale limitate pot submina încrederea în sine a unei femei. Acest nivel recunoaște importanța mentoratului, a sprijinului între noi și a îndrumării necesare pentru a le încuraja să creadă în propriul lor potențial—mai ales când revin pe piața muncii după o perioadă de pauză. Atât la nivel 2, cât și nivel 3, ne bucurăm de sprijinul mentorilor care oferă ore de în mod gratuit (workshopuri, 1:1, resurse gratuite etc). Chiar Nora Dobre e alături de noi, tocmai am văzut că a fost la podcastul vostru. 

Nivelul 4: Creștere în carieră și competențe specializate
Odată ce nevoile de bază și competențele fundamentale sunt îndeplinite, următorul pas îl constituie specializarea avansată. În acest stadiu, femeile se pot concentra pe certificări în tehnologie, pe dezvoltare în leadership sau pe formări specializate într-un anumit domeniu, pentru a accesa locuri de muncă mai bine plătite și mai satisfăcătoare sau alte dezvoltări în carieriă (antreprenoriat). 

Carierista.org ajută femeile să revină pe piața muncii, pas cu pas, de la nevoile de bază până la dezvoltarea de noi abilități. Indiferent de situația lor, primesc sprijin pentru a depăși obstacolele, a avea mai multă încredere și a-și construi o carieră de succes. Programul principal al organizației, Kitul de Independență, este inspirat de modelul finlandez al cutiei pentru nou-născuți, adaptat însă nevoilor femeilor. Acesta include servicii gratuite de educație financiară, consiliere HR, coaching, mentorat, psihoterapie și un kit vestimentar pentru interviuri. Lucrările pentru extinderea serviciilor sunt în desfășurare și includ suport juridic dar și conectarea cu angajatori. Cu o viziune pe 30 de ani, inițiativa se concentrează pe dezvoltarea carierei, incluziune financiară și acces echitabil la oportunități economice, pentru un impact sustenabil și multiplicat în timp.

Carierista.org s-a lansat la finalul anului 2024 și, până în prezent, a sprijinit 40 de beneficiare. În spatele inițiativei se află o echipă mică de voluntari, uniți de aceleași valori și motivați de dorința de a contribui. Fiecare membru activează într-un domeniu diferit, iar eforturile sunt concentrate pe extinderea echipei, pentru a ajuta un număr cât mai mare de femei și a transforma inițiativele în realitate.

Programul acordă o atenție specială femeilor aflate în situații vulnerabile. Printre beneficiare se numără mame singure fără venituri, femei care și-au întrerupt cariera din motive de sănătate mentală, persoane din mediul rural și angajate în domenii slab plătite, expuse riscului de automatizare. Prin sprijin personalizat, Carierista.org le oferă instrumentele necesare pentru a-și recăpăta independența și siguranța financiară.

Dacă vrei să faci parte din schimbare, poți susține programele Carierista în mai multe moduri: dai vestea mai departe să afle și alții, direcționezi impozitul pe profit al companiei, devii partener sau voluntar. Uite AICI toate detaliile!

Sursa foto cover: arhiva personală Carierista

Știm cât de mult bine pot face veștile bune și exemplele pozitive, așa că îți aducem săptămânal în centrul atenției modelele de performanță, Încredere și Inspirație din România Performantă.

Ajută-ne și tu, spunându-ne: ce om, companie, produs sau serviciu din România crezi că este remarcabil? Ce model excepțional ai descoperit și ai vrea să afli mai multe despre el? Despre cine crezi că merită să scriem și ce ai vrea să-l întrebăm?

Distribuie

Spune ce crezi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletterul PozitiVești