Continental, Bosch și NXP Semiconductors au semnat acordul final prin care vor primi o finanțare cumulată în valoare de peste 195 de milioane de euro pentru trei proiecte privind cercetarea și producția de semiconductori (dezvoltarea microelectronicii) pe teritoriul României. Acesta face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Proiectul conceput de Continental prevede dezvoltarea de noi circuite electronice pentru aplicații precum securitatea cibernetică, afișaje auto prin nanotehnologie 3D, sisteme de tip Head-Up Display, un concept demonstrativ nou pentru viitorul sistem de frânare, respectiv înlocuirea completă a sistemului hidraulic cu sistem electronic avansat. Noile tehnologii vor fi implementate ulterior la nivel industrial în Timișoara și Iași.
„Proiectul accelerează dezvoltarea și aplicarea de tehnologii inovatoare în domeniul industriei auto. Acesta presupune o integrare verticală, inclusiv proiectarea și dezvoltarea de chiplet-uri. Programul aprobat de către Comisia Europeană se bazează pe o colaborare puternică în cadrul unui ecosistem european, consolidat în domeniul semiconductorilor, și reprezintă un avantaj competitiv enorm pentru economia și industria românească. Continental este unul dintre inițiatorii, promotorii și facilitatorii acestui proiect care va fi implementat în România.”, spune Christian von Albrichsfeld, head of Country Continental România.
Între timp, proiectul gândit de Bosch vizează dezvoltarea de semiconductori pentru sisteme de conducere autonomă și mobilitate verde. Acesta presupune realizarea unei platforme electronice pentru conducere automatizată: controler de domeniu al sistemului de asistență a conducerii auto pentru nivel de automatizare 3, cu soluții de viziune artificială (CDI), campus de inovare pentru conducere automatizată, precum și implentarea unor soluții inteligente de actuație pentru autovehicule electrice, industrializarea actuatoarelor inteligente (înființarea liniei de asamblare a actuatoarelor pentru mașini electrice la Blaj, jud Alba).
„Vom avea începând de astăzi posibilitatea de a arăta că România își pune inteligența în produsele și în cercetarea și dezvoltarea acestora pe tot lanțul valoric, de la cercetare până la pregătirea produselor care vor fi generate din România.”, declară Mihai Boldijar, reprezentantul Grupului Bosch în România.
Proiectul NXP Semiconductors are ca obiectiv dezvoltarea de produse revoluționare în domeniul radar digital multidomeniu în tehnologie sub 20nm, proiectare, prototipuri și fabricare pilot a sistemelor avansate de senzori, software încorporat, (CDI), dezvoltarea unui procesor auto de 5nm, a unei platforme software pentru procesorul de 5nm, (CDI) și dezvoltarea algoritmilor, a blocurilor IP și soluțiilor de sistem cip pentru aplicații 5G/6G de telecomunicații.
„Aceste domenii de înaltă tehnologie, alături de software și IT, vor contribui decisiv ca România să devină un hiub tehnologic și industrial în Europa prin absorbții masive de fonduri europene, investiții străine și surse interne. Sectoarele de înaltă tehnologie vor fi principalele motoare ale creșterii economiei României la un nivel foarte important în Europa”, subliniază Simona Almăjan, Country Manager NXP Semiconductors Romania.
Cele trei mari companii vor dezvolta proiectele împreună cu alți 24 de participanți indirecți, printre care se numără universități din București, Cluj, Brașov sau Iași care vor primi la rândul lor finanțări totale de 230 de milioane de euro. Astfel, finanțarea totală acordată de Uniunea Europeană ajunge la 420 de milioane de euro.
Proiectele fac parte dintr-o amplă strategie dezvoltată de Uniunea Europeană pentru a dezvolta și produce semiconductori pentru industria auto în țările din blocul comunitar, pentru a reduce astfel dependența de furnizori externi.
„Am vorbit de foarte multe ori despre provocările pe care le are industria auto din Europa. Nu sunt ușoare. Una dintre metodele prin care noi, împreună, putem să ne recâștigăm competitivitatea o reprezintă tocmai aceste proiecte importante de interes economic european, cum ar fi semnarea acestor contracte în domeniul microelectronicii. Acesta este viitorul. Este șansa României și a industriei auto din țara noastră de a-și recâștiga competitivitatea”, explică ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea.
Sursa imagine: pagina de Facebook Continental.