Dan Andrei Anton este unul dintre puținii români, poate chiar singurul momentan, care, pentru al doilea an la rând, va reprezenta România la Tire Technology Expo, un eveniment mondial dedicat tehnologiilor pentru anvelope și inovațiilor în mobilitate, ce va avea loc între 4-6 martie 2025.
El este fondatorul Unleashed Engineering (brandul comercial folosit de Autoadmin Consulting pentru serviciile de R&D) și ajută producătorii de anvelope, senzori și mașini să dezvolte anvelope smart folosind tehnologii de modelare virtuală și management inovativ al datelor.
Cu o diplomă în inginerie auto și peste 18 ani de experiență în R&D, Andrei a colaborat, ca expert CAE (Computer Aided Engineering) și FEA (Finite Element Analysis), cu companii de prestigiu precum BMW, Lear, Faurecia, Goodyear și altele.
Pentru a afla mai multe despre participarea lui Andrei la Tire Technology Expo, i-am adresat câteva întrebări:
Cum ai ajuns să fii invitat ca speaker la unul dintre cele mai mari evenimente internaționale din domeniu și ce înseamnă acest lucru pentru tine?
Am început să investesc în businessul actual și am construit primele modele de anvelope simple și anvelope „smart” virtuale demonstrative cu ajutorul tehnologiilor CAE și FEA. Am încheiat cu succes un prim proiect cu un client din Tailanda, în 2022, însă pentru o anvelopă simplă (fără senzori).
În 2023, am participat la o conferință în München, împreună cu o firmă parteneră din Germania, unde am primit feedback pozitiv legat de soluțiile CAE dezvoltate în parteneriat. În 2024, am fost invitat pentru prima dată la Tire Technology Expo & Conference, în Hannover, pentru a susține o prezentare și a modera o sesiune despre tehnologiile de modelare virtuală pentru anvelope.
Participarea ca speaker la acest eveniment a însemnat mult pentru mine: expunere internațională a noului proiect antreprenorial și al soluțiilor propuse pentru R&D în domeniul anvelopelor „smart”, depășirea unor frici, precum vorbitul în public, și creșterea încrederii în mine.
Anul acesta, la Tire Technology Expo, voi prezenta o provocare pentru audiență: “What if Smart Tires become Super Smart Tires?”. Este pregătită industria automotive pentru algoritmi noi pentru dezvoltarea sistemelor ADAS cu date ce provin direct de la anvelopele „smart”? Noi suntem și vom demonstra asta prin noua prezentare și soluțiile inovatoare propuse de noi pentru R&D împreună cu partenerii noștri, despre care poate vom vorbi cu altă ocazie mai multe detalii.

Pe înțelesul tuturor, în ce constă activitatea ta de zi cu zi în dezvoltarea soluțiilor digitale pentru industria anvelopelor?
Ajut producătorii să dezvolte anvelopele „smart” cu ajutorul tehnologiilor de modelare virtuală și cu un management inovativ și eficient al datelor. În realitate, anvelopele „smart” pot transmite date în timp real despre starea anvelopei, drumului și mașinii. În ceea ce privește partea de R&D, activitatea mea include în principal dezvoltarea de noi fluxuri de lucru CAE și modele virtuale mult mai eficiente comparativ cu soluțiile competitorilor din domeniu. În plus, mă focusez și pe a dezvolta noi parteneriate pentru expunerea internațională, atragerea de noi clienți și pe a dezvolta, împreună cu partenerii noștri, noi modele de business.
Ce te motivează să inovezi constant într-un domeniu de nișă precum tehnologiile pentru anvelope?
Anvelopele „smart” deschid noi oportunități de business în industria de mobilitate și cred că este o oportunitate care merită fructificată. Mă motivează faptul că îmi pot folosi creativitatea și toată expertiza acumulată în ultimii 18 ani în domeniul automotive.
Cred cu tărie că anvelopele „smart” vor avea un impact pozitiv asupra siguranței pasagerilor. Se estimează că ele vor avea un impact și asupra logisticii lor, dar mai ales asupra mediului înconjurător, ele putând fi monitorizate de la producție până la scoaterea din utilizare pentru a putea fi reciclate corespunzător. În contextul tranziției la vehicule electrice și automatizării lor, se estimează o creștere semnificativă a cererii de anvelope „smart”, dar și o creștere calitativă a anvelopelor în general, pentru că anvelopele mașinilor electrice se uzează mult mai repede decât anvelopele mașinilor cu combustie internă.
De asemenea, mă motivează că am construit un business aproape de la zero în România, într-o perioadă foarte dificilă și plină de provocări.
Cum ai început să lucrezi în domeniul anvelopelor digitale și ce te-a atras la această industrie?
În 2015, după 8 ani de lucru în R&D pentru firma ARRK Research & Development din Cluj, unde am activat ca Team Leader și am coordonat câteva echipe locale în proiecte de dezvoltare a sistemelor de siguranță pasivă, în principal pentru BMW, am încercat pe cont propriu un business care însă nu a funcționat și am fost nevoiți să-l închidem în 6 luni.
Astfel, am fost nevoit să plec, împreună cu soția, în Spania, la finalul lui 2015, la Idiada Automotive Technology, o companie specializată pe testarea mașinilor, fizic și virtual. Idiada avea nevoie de un inginer cu experiență în tehnologia Abaqus FEA pentru un proiect de R&D în domeniul anvelopelor. După acest prim proiect în domeniul anvelopelor, a apărut oportunitatea de a lucra, tot ca senior inginer CAE și FEA, la Goodyear Innovation Center în Luxemburg, unde am lucrat timp de trei ani, între februarie 2017 și ianuarie 2020. Acolo am făcut trecerea către cercetarea anvelopelor „smart” – anvelope obișnuite, dar echipate cu senzori pentru a deveni „inteligente”. După câteva luni de la angajare, am fost repartizat într-o nouă echipă numită „Innovation Technology” și acolo am început practic să activez în R&D pentru anvelope „smart”. Am propus și implementat câteva soluții noi CAE care au ajutat la procesele de modelare virtuală pentru câteva proiecte în paralel.
De la Goodyear, după 3 ani, am plecat în Germania la European Technical Center al Kumho Tires, de lângă Frankfurt. La începutul lui 2020 a venit însă pandemia și multe planuri legate de ce trebuia să fac eu efectiv la Kumho, în Germania și Coreea de Sud, au fost date peste cap și așa am hotărât, tot împreună cu soția, să revenim în țară la începutul lui 2021. Acasă, la Cluj-Napoca, am demarat un nou proiect antreprenorial pe care l-am numit aspirațional Unleashed Engineering. Mai multe detalii vor putea fi găsite în curând aici.
***
Tire Technology Expo este un eveniment esențial pentru industria anvelopelor și reunește o comunitate globală de oameni de știință, ingineri, academicieni și profesioniști pentru a împărtăși cunoștințe, a descoperi cele mai recente evoluții din industrie, a explora produse noi și a influența viitorul fabricării și designului anvelopelor.
Conferința Tire Technology Expo reunește lideri din industria anvelopelor pentru trei zile de prezentări și discuții axate pe inovații precum aplicațiile AI, anvelopele inteligente conectate, tehnologiile non-pneumatice, fabricarea sustenabilă, reutilizarea materialelor, standardizarea dimensiunilor și noile reglementări.
Sursă imagine cover: Tire Technology Expo.