De la zero la 1,5 milioane de euro în doar cinci ani, din mesaje pe telefonul mobil: Povestea SMSO

Cătălin Sporiș este omul care gândește campanii SMS inteligente de comunicare comercială și marketing, prin platforma SMSO

Pornim de la o realitate care s-ar putea să te surprindă: SMS-ul, considerat de mulți azi o tehnologie demodată, este canalul de comunicare care poate asigura 98% rată de deschidere a mesajelor, într-un timp record de maxim 5 minute. Cătălin Sporiș, un antreprenor român cu viziune, este cel care a reușit asta prin platforma SMSO — un sistem accesibil și eficient pentru marketing și comunicare comercială prin SMS — folosit azi de peste 700 de organizații, chiar și dincolo de granițele României. În doar cinci ani, SMSO a crescut de la zero la o cifră de afaceri impresionantă de 1,5 milioane de euro, iar planurile pentru 2025 includ atingerea pragului de 2 milioane de euro.

„Când o să văd 10 SMS-uri necitite pe telefonul meu, atunci poate mă voi gândi că acest canal nu mai e eficient. Până atunci, SMS-ul rămâne rege,” spune Cătălin, explicând astfel pe scurt succesul SMSO și rata impresionantă de deschidere a mesajelor.

Proporțional cu performanțele economice, Cătălin vrea să întoarcă șanse în comunitate, iar pentru asta se implică susținând sportul și educația tinerilor. Povestea lui e povestea unui antreprenor care vede în fiecare „coș abandonat” o oportunitate, în fiecare campanie un orizont de progres și în fiecare dificultate, o lecție. 

„Nu avem nimic de pierdut, dar foarte mult de câștigat. În antreprenoriat, orice poate deveni o aventură, dar trebuie să fii pregătit să pui osul la treabă.” concluzionează el, căutând astfel să inspire generația viitoare de inovatori să abordeze piața cu un plus de încredere și curaj.

Ai discuția integrală dintre Cătălin și Doru mai jos, în format video, dar dacă preferi totuși să citești interviul, găsești în continuare și transcrierea:

Transcriere interviu: 

Pornim de la ideea că lucrezi cu SMS-uri – acesta este vehiculul pe care voi îl puneți la dispoziția clienților. În general, percepția noastră este că SMS-ul e cumva un element de comunicare ce aparține mai degrabă trecutului. Însă se dovedește foarte eficient în marketing. Care este forma de a crea valoare folosind SMS-ul ca mijloc de comunicare, în special în zona comercială?

— SMS-ul are oficial 32 de ani. Primul SMS s-a trimis pe 3 decembrie 1992. Inovația vine cumva din cum folosim SMS-ul. Avem atât de multe situații în care clienții noștri folosesc SMS-ul și suntem surprinși, dacă nu zilnic, sigur săptămânal, de noi use cases în care ei îl folosesc și îl trimit. De la tot ce înseamnă partea aceasta de a promova serviciul sau  produsul și mai departe în zona de programări, așa cum le știm cu toții, sau remindere de plată a facturilor. Și asta înseamnă, pe de-o parte, scutirea costurilor suplimentare cu penalitățile pentru noi ca și utilizatori ai acelui serviciu, dar înseamnă și cash flow pentru companii, care își încasează mai repede banii și nu plătesc dobânzi suplimentare către bănci.

Ori expirarea unui RCA sau poate a unui pașaport, cum am văzut de curând că s-a implementat și partea aceasta de către instituțiile statului. Practic, SMS-urile pot ajuta foarte mult. Noi am inovat în zona de utilizare a SMS-ului. Am preluat o idee, care s-a dezvoltat și în acești 32 de ani care au trecut, s-au creat tot felul de aplicații, de integrări, de automatizări, pentru a utiliza campanii SMS și a comunica mai rapid și mai direct cu clienții, cu utilizatorii. De aici pleacă discuția legată de „de ce este SMS-ul atât de eficient”. Prin simplitatea lui și prin mesajul respectiv, ne arată că nu avem nevoie de foarte multe poze, de foarte multe imagini; mesajul contează.

Și mai este ceva. Încă foarte multă lume folosește telefoane simple, mai vechi. Unii prieteni de-ai mei preferă azi telefoanele fără aplicații complicate, doar pentru apeluri și SMS-uri. Asta înseamnă că SMS-ul acoperă un spectru mai larg de utilizatori, nu?

— SMS-ul, cum știm cu toții, este o aplicație construită pentru toate telefoanele, de la fiecare producător. Nu trebuie să ai o aplicație instalată, nu trebuie să fii conectat la internet, nu trebuie să faci alte acțiuni suplimentare Cumva noi ne întoarcem ușor la basic, la simplitate, iar SMS-ul chiar ajută în acest sens.

Ce mi se pare mie valoros în serviciul vostru este că vine informație personalizată, adică transmiți doar persoanei care merită sau trebuie să primească acel mesaj, pentru că îl primește într-un anume context. Deci are utilitate. Ai dat și tu exemplu: te anunță că urmează să-ți vină un colet și curierul apare între orele 11 și 15. Te anunță că ar fi bine să-ți reînnoiești polița de asigurare, că îți expiră RCA-ul. Toate lucrurile astea sunt foarte valoroase. Voi construiți platformele, le puneți și la dispoziția clienților pentru a ușura comunicarea?

— Da. Practic, noi ajutăm business-urile printr-un API, printr-o integrare. Această automatizare face ca lucrurile să fie mai simple și de personalizat. Asta nu este o chestie complicată. Sunt niște baze de date, adică niște Exceluri. La un moment dat, avem informația: „Doru/ când expiră RCA-ul/ ce valoare are noul RCA”. Și acele mesaje se compun, la un moment dat, din aceste informații, care devin variabile. Și, după aceea, se transmit mesaje unul câte unul către noi, ca și aplicație, prin acest API. Toate serverele noastre sunt în Cloud Amazon. Așa ne asigurăm că avem funcționalitate 24/7 și, bineînțeles, securitate și opțiuni de scalare.

Și, după aceea, odată ce am recepționat mesajele de la clienții noștri, ne asigurăm că procesăm cât mai rapid și transmitem mai departe SMS-ul către operator, ca aceste mesaje să ajungă în timp util către destinatari. Aici, noi am reușit să ne dăm seama destul de rapid că mesajele sunt de trei tipuri. Și le-am împărțit în: 1. marketing,  2. tranzacțional și 3. parole de tip one-time password sau two-factor authentication. Acestea trebuie să ajungă în mai puțin de 10 secunde.

Cele tranzacționale sunt, de exemplu, pentru webinarii: avem mulți clienți care folosesc SMS-urile să dea un reminder celor care s-au înscris la webinar: „Începem la 19”. Și la fără 15 trebuie să trimitem un SMS. Ne-am dat seama că, la un moment dat, dacă venea o campanie de marketing mai mare, acele SMS-uri ajungeau la șapte și un sfert. Așa am reușit să optimizăm acest lucru. Noi ne asigurăm că procesăm informația iar mesajele ajung la timp. Le trimitem și  în funcție de aceste priorități, astfel încât SMS-urile de marketing, dacă ajung cu două-trei minute sau o oră-două mai târziu, să nu fie momentul nepotrivit.

Ai dat foarte multe exemple deja și aș mai adăuga. Spre exemplu, te ajută foarte tare în zona de evenimente. Am mai văzut în zona de utilități, cum ai spus tu, reminder să plătești factura sau reminder să prelungești un abonament. Apoi, în zona de comerț, efectiv să le dai oamenilor oferte, promoții, lucruri de genul ăsta. Sunt foarte multe forme de utilizare. Beneficiul major pe care îl au utilizatorii, companiile, care ar fi însă? Cum l-ai numi tu?

Pentru cei care folosesc marketing, adică mesajele de marketing, clar se vede în rezultate, se vede direct în vânzări mai mari. Poate îl folosesc la un moment dat pentru coș abandonat. Când vorbim de coș abandonat, vorbim de un moment de vânzare foarte important, în care deținătorul magazinului trebuie să înțeleagă ce s-a întâmplat. Poate produsul nu este în stoc, poate nu au mărimea. De acolo începe un schimb de mesaje și îți dai seama despre ce este vorba. 

După aceea, cei care îl folosesc pentru reminder de factură, de exemplu, beneficiul ar fi că banii ajung mai repede, sunt încasați mai repede. Dar și pentru utilizatorii cărora nu li se suspendă serviciile sau nu ajung să plătească penalități.

Practic, și partea de coduri este despre securitate, despre a avea control: cine se conectează pe un anumit sistem informatic, poate pe o cameră video, ori poate să deschidă prin SMS o barieră, o ușă de intrare, o ușă de garaj. Sunt atât de multe tipuri de utilizări și ne minunăm de fiecare dată când mai apare câte un caz la care noi nu ne-am gândit niciodată. Clienții noștri sunt cei care ne inspiră și care vin cu tot felul de cerințe în zona aceasta și noi de fiecare dată ne pliem pe cerințele lor.

Bun, hai să vorbim despre personalizare. Cât de mult se poate personaliza un mesaj? Cât de mare e beneficiul ăsta? În ce formă poți să folosești personalizarea când lucrezi cu baze mari de date de clienți?

— Aici e secretul, de fapt. Și, de multe ori, se consumă foarte multe resurse să ai cât mai multe informații despre clienții tăi. Chiar și datele de bază, precum numele, prenumele sau data nașterii, pot lipsi, cu atât mai greu e să ai un istoric de caz de vânzări: ce a cumpărat, care sunt interesele. Dar acolo se investește foarte mult. Aici intervine puterea big data și a inteligenței artificiale, care ajută la crearea unor profile detaliate pentru fiecare utilizator. În funcție de aceste informații, se pot crea mesaje extrem de personalizate, care să răspundă cât mai precis nevoilor și așteptărilor clientului, fie că vorbim de comunicarea directă cu el sau de colaborarea cu o companie parteneră.

Adică să instalați o aplicație care să prelucreze datele astea?

— Da, există posibilitatea ca, la un moment dat, să se configureze un eveniment la noi, să se conecteze la baza lor de date și să extragă și să compună acest SMS, iar apoi să-l trimită mai departe. În același timp, ne place să credem că suntem foarte digitalizați și avem multă tehnologie. Dar vedem foarte mulți clienți care folosesc în continuare Excelul sau poate nu sunt obișnuiți atât de mult nici cu el. Și în platforma noastră avem și o platformă web în care clientul vine cu un Excel simplu, în care pe coloana A avem numărul de telefon, în coloana B este prenumele și în coloana C, să spunem, valoarea sau discountul. Se încarcă și se trimite o campanie, iar mesajul se compune din aceste variabile care sunt în Excel. Atât de simplu! 

Adică nu trebuie investit foarte mult în tehnologie. S-au luat softuri exagerat de scumpe care nu aduc valoare. Și noi încercăm să venim în întâmpinarea celor care nu au nici resurse mari financiare, dar nici cunoștințe tehnice. Noi încercăm să fim accesibili, nu doar ca preț, dar și tehnologia să fie accesibilă pentru toată lumea.

Ușor de utilizat pentru un angajat care nu neapărat e foarte specializat.

— Exact. Eu, la bază, nu sunt o persoană tehnică. Am devenit tehnic pentru că am fost nevoit. Am terminat ASE – Management economic, consultanță, managementul și dezvoltarea afacerilor. Dar, în 2010, când am înființat firma, a trebuit să merg la Cisco. Unul dintre colegii mei cofondatori a mers la programare, iar celălalt a mers pe design. Și așa, ușor, am devenit niște oameni tehnici într-o zonă tehnică.

A trebuit să învățăm zona de Voice over IP, știam partea de rețelistică, de rețele de cartier, pentru că am făcut și acest lucru. Și partea aceasta de campanii SMS este o diversificare cumva naturală. Noi ne-am dus în zona respectivă, am completat cunoștințele pe care le aveam și tot am mai adăugat în timp. Urmează WhatsApp, urmează partea de e-mail, urmează toate acestea și le aducem pe toate într-un singur loc pentru a ajuta clienții să comunice pe multi-channel sau omni-channel. Să fie toate accesibile pentru clienții noștri și utilizatorii platformei SMSO.

Bun, am înțeles partea tehnică. Hai să ne uităm un pic și la partea asta creativă. Există o rețetă prin care să scrii un SMS care are un efect mai mare? Vă uitați la randamente și știți care funcționează mai bine? Oferiți consultanță pentru clienții voștri și în direcția asta? 

— Da, zona aceea creativă vine dintr-o zonă de expertiză și consultanță. Noi oferim asta gratuit. Adică, chiar săptămâna aceasta am avut un client nou cu un magazin online și l-am întrebat: „Din experiența voastră, cum ar trebui să se întâmple lucrurile? Cum să scriem SMS-ul?”. Sunt însă niște bune practici legate de această personalizare despre care am discutat. După aceea, trebuie să vii cu oferta efectivă, cu problema rezolvată, dacă vorbim de zona de marketing. Creativitatea vine din zona de marketing, nu din zona aceea de mesaje tranzacționale și de coduri.

Și după aceea, trebuie să ai și un call to action, un îndemn, ceva care să fie un trigger, să-i determine pe cititori să dea click pe un link. Și, mai departe, ajunge pe un website. Acolo are oferta și intră pe un flow, pe un flux de achiziție. Acolo, lucrurile trebuie să fie bine puse la punct. Nu doar faptul că s-a transmis un SMS va garanta succesul.

Ce este clar este că SMS-ul, odată ce a ajuns la noi, va fi trimis și livrat în aproape 100% din situații. Spun „aproape 100%” pentru că mai sunt situații în care numerele nu sunt alocate, poate au expirat, poate nu sunt în aria de acoperire la un moment dat. După aceea, 98% din ele sunt citite. Și sunt citite în primele 3-5 minute. Acesta este un lucru foarte important.

Și după aceea, rata de click pe call to action, de care vorbeam, conform statisticilor, spune că e undeva la 30%. 30% din cei care deschid SMS-ul ajung să intre pe site. Avem nenumărate situații de clienți cărora li s-a blocat websiteul pentru că au trimis campania și a venit prea multă lume. Da, și chiar după Black Friday-ul pe care l-am avut  – platforma noastră a trimis 2 milioane de SMS-uri în intervalul de joi până luni, dintre care 800.000 de SMS-uri doar în ziua de 8 noiembrie. Am avut clienți care au trimis 100.000 de SMS-uri, dintre care 30% înseamnă 30.000 de click-uri pe site. Și toate acestea ajung în același timp pe niște servere care nu sunt pregătite pentru un volum atât de mare.

Dar voi puteți să-i ajutați aici să organizați în tranșe livrarea?

— Avem acest lucru în platforma web. Când se creează o campanie, poți să stabilești cu ce frecvență sau viteză să trimiți SMS-urile. Asta am învățat de la primul Black Friday: un client a trimis 25.000 de SMS-uri și a sunat apoi să oprim campania, pentru că nu mai merg serverele și dă eroare. Când faci o campanie, iar clientul intră și siteul nu funcționează, îți creezi un dezavantaj. Iar rezultatele acestea se văd imediat.

Cumva, SMS-ul pare că este ceva foarte personal. Așa îl percepem. Și, atâta vreme cât nu e un volum foarte mare – adică să primești 20 de SMS-uri deodată – pare că de aici vine eficiența lui.

— Îmi place să-mi zică lumea de SMS: „Păi e outdated, e vechi,.” Și îmi place să spun: „Măi, când o să văd 10 SMS-uri necitite la mine pe telefon, înseamnă că atunci acest canal nu mai este eficient, este aglomerat la fel ca zona de e-mailuri sau zona de WhatsApp.” Și chiar am făcut un test anul acesta de Black Friday. Mi-am lăsat toate mesajele necitite să văd câte SMS-uri am primit. Și am avut 12 SMS-uri necitite, cu campanii de SMS marketing sau de marketing pentru Black Friday. Și am făcut asta doar ca un test, să văd exact cam câte se pot strânge. Dar, bineînțeles, le-am citit rapid, am văzut despre ce este vorba, unele le-am și accesat, că mă interesau, pentru că mi-am dat acordul să primesc aceste SMS-uri. Și am vrut să văd cum funcționează. Bineînțeles, testăm de fiecare dată SMS-urile pe care le primim, prin platforma noastră, dar și prin alte platforme, să vedem cum funcționează.

Da, faptul că pare outdated, de fapt este un avantaj uriaș, pentru că nu este o zonă aglomerată, ca în cazul e-mailurilor. Presupun că, în aceeași zi, când tu ai primit 10-12 SMS-uri, ai avut 50, 100, 200 de mailuri. Câte erau?

— Cred că le-am numărat și pe adresa de Yahoo, și pe adresa de Gmail. Și cred că  aveam undeva la 40, 45, deci cam de 5 ori mai multe. Și, bineînțeles, nu le-am citit nici în ziua de astăzi. Asta este diferența.

Formatul scurt impune o eficiență ridicată în comunicare. Totuși, eficiența și rezultatele bune nu înseamnă că un anume canal, precum e-mailul sau WhatsApp-ul, e superior celuilalt. Dimpotrivă, canalele sunt complementare într-o strategie de comunicare bine gândită. De exemplu, poți începe cu un e-mail la lansarea campaniei, urmat de un e-mail de reminder. Apoi, poți adăuga un SMS sau un mesaj pe WhatsApp pentru a crea engagement suplimentar, construind astfel o secvență de comunicare eficientă.

Știu asta mai bine oamenii de marketing, eu nu sunt om de marketing, sunt mai degrabă om de vânzări. Și în aceste cazuri trebuie să testezi, să vezi, să îmbunătățești. Ceva ce a mers astăzi s-ar putea să nu mai meargă mâine. Depinde de foarte multe lucruri. Adică totul este dinamic și trebuie să adaptăm și mesajul, și ce vindem, și reducerea pe care o aplicăm. Adică toate lucrurile sunt strâns legate și, bineînțeles, contează cum sunt spuse.

Ingredientele le avem, le știm cu toții, rețeta o avem, doar că mai sunt niște mici trucuri pe care le știm „din ochi”, așa, nu trebuie să fie pe undeva scrise.

Cătălin Sporiș este omul care gândește campanii SMS inteligente de comunicare comercială și marketing, prin platforma SMSO
Cătălin Sporiș se ocupă de soluțiile tehnice și programează campanii inteligente de comunicare comercială și marketing, prin platforma SMSO

Îmi place foarte tare mentalitatea asta pe care o simt în discursul tău – de a servi, de a fi util, de a face rezultat pentru client. Și m-am uitat un pic în CV-ul tău, să zic așa. Ai început cu colegii tăi construind o rețea de internet de cartier. Cum a venit intenția asta de a fi antreprenor? Din ce s-a născut și ce ai învățat din asta?

— E o poveste mai veche. Tot timpul am avut partea aceasta antreprenorială de a face lucruri. Și în liceu, când eram colegi, spuneam: „Hai să încercăm să vindem ceva” Am terminat liceul George Călinescu, în Piața Amzei, și aveam piața lângă noi. În clasa a XI-a, a XII-a, eram persoana care zicea: „Hai să încercăm să facem ceva.”

La rețeaua de cartier am început să lucrez ca administrator sau, mai degrabă, colectam banii. Cu asta mă ocupam. Vecinul nostru care avea rețeaua nu reușea să strângă banii de la cei 170-180 de clienți pe care îi avea. Așa că, ușor-ușor, am început să lucrez pentru că mi-am dorit și eu să mă conectez la rețeaua de internet în 2006. Sunt 18 ani de antreprenoriat, să spunem așa. După aceea, am devenit persoana care aducea clienții, care instala, care-i factura, care-i servisa. Și, cumva, a fost o comunitate mică. Am ajuns aproape la 230-240 de clienți, care ne știam unul pe altul, aveam încredere unii în alții. Nu conta ce abonament avea – că era de 20 de lei, de 30 de lei, de 45 de lei sau de 150 de lei pentru o firmă – lucrurile erau la fel.

Chiar m-am bucurat că, fără să-mi dau seama, același lucru îl aplicăm și în momentul de față, când vorbim de 700 de clienți care folosesc lună de lună platforma noastră și se bucură de aceeași abordare orientată spre clienți. Recent am avut o surpriză plăcută. Vorbeam cu o doamnă care nu știa că sunt de la SMSO. Și, la final, știind că e clienta noastră, am întrebat: „Și, cum este relația cu SMSO?” Mi-a spus: „Păi, fetele sunt extraordinare.” M-am bucurat. Mi-am dat seama că da, relația pe care clienții noștri o au cu colegii mei este cea mai importantă. Aplicația, la un moment dat, mai poate să nu funcționeze sau să aibă nevoie de ajustări. Cine vine și spune că e 100% funcțional și că nu se întâmplă niciodată nimic… e puțin o minciună. Dar interacțiunea asta dintre oameni contează foarte mult și chiar e un diferențiator al nostru, fiindcă e greu replicabilă.

Dacă ar fi să te pui în postura ta de tânăr, nu știu, absolvent de liceu sau de facultate, ai porni din nou în antreprenoriat?

— Da, 100%.

Te simți făcut pentru asta?

— Da, doar că aș face lucrurile puțin diferit.

Ce ai face altfel?

— În momentul de față, chiar mă bucur că există incubatoare de afaceri și acceleratoare de afaceri. Aș menționa Rubik Hub de la Piatra Neamț, care este sub tutela ADR Nord-Est, un accelerator pe care l-am și făcut. Am aplicat și ne-au schimbat puțin mindsetul. M-am dus la școală încă o dată.

O școală de business, de fapt.

— Exact. Și, în același timp, practică,, dar și cu elemente specifice de SaaS – Software as a Service. Ce înseamnă metrici, ce înseamnă pitch-uri către investitori, ce înseamnă partea de vânzări B2B. Lucruri pe care nu le făceam înainte, în perioada rețelelor de cartier. Atunci mergeam direct la ușă: „Doru, vrei internet?” „Nu, că am…” „Dar hai să vezi ce ofertă am!” Era o discuție de genul acesta.

Lucrurile s-au schimbat. Acum trebuie să ai vânzări directe, să ai parteneri comerciali, să fii vizibil în online. Trebuie să îți asumi discuții importante și să îți ajustezi permanent strategia. Noi nu aveam, pe atunci, educația antreprenorială de acum. Îmi aduc aminte că în liceu era una dintre materiile mele preferate. Apoi am mers pe management economic, mi-am dorit asta. Am urmat consultanță în management și dezvoltarea afacerilor între 2009 și 2011. L-am avut profesor pe domnul Ovidiu Nicolescu, un nume important în domeniu. Ce am învățat atunci a fost fundația solidă pe care am construit ulterior.

După ce am început activitatea, am făcut lucrurile în stil „learning by doing” și, ulterior, am scos cărțile. Mi-am dat seama că aveam nevoie de zona aceea teoretică. Tinerii de acum au toate aceste resurse la dispoziție. I-aș încuraja să-și facă un plan de carieră. Apropo de resurse umane, țin minte că la managementul resurselor umane se discuta despre cât de important este un plan clar pentru viitor. Să îți asumi 2-3-5 ani în care să înveți și să acumulezi. 

Eu, de exemplu, nu am lucrat niciodată într-o corporație. Nu am văzut proceduri sau structuri mari de organizare, dar mi le-am creat pe parcurs. Sigur, poate că acest lucru mi-a lipsit inițial, dar am suplinit cu multă practică.

Trebuie să recunosc că și lucrurile practice pe care le-am învățat, precum „suflecatul mânecilor” și „lupta din teren”, m-au format. În antreprenoriat, orice oportunitate poate deveni o aventură, dar trebuie să fii pregătit să pui osul la treabă.

Sunteți o companie mică, cu puțini oameni, dar aveți un impact mare. Văd că vă interesează să fiți și implicați în societate. Aveți o apropiere de zona sportului, nu-i așa?

— Da. Eu am jucat fotbal timp de 10 ani, la nivel de performanță. Am renunțat în 2008, când am avut de ales între a retrograda cu echipa mea de Liga a 3-a sau să termin facultatea. Am ales să termin facultatea. Profesorul meu, domnul Nicolescu, era foarte exigent și nu am vrut să risc.

În 2014, am înființat Asociația „Susține Sportul”. Am vrut să aduc înapoi comunității unele dintre skill-urile antreprenoriale pe care le-am acumulat. Împreună cu colegii, am creat această asociație. Deși nu e o prioritate pentru noi, facem una, două, poate chiar trei sponsorizări pe an.

Ultima sponsorizare a fost în zona de volei. Un client de-al nostru și-a creat un cont la SMSO și ne-a cerut niște SMS-uri gratuite. Am vorbit cu colegii mei și le-am zis: „Chemați-l la o discuție să înțelegem mai bine ce face acolo.” După aceea, am decis să susținem echipa de volei printr-o sponsorizare.

De unde vine dorința de a întoarce o parte din rezultatele voastre către comunitate?

— Simplu: din neajunsurile pe care le-am văzut eu în sportul românesc. Când jucam fotbal, terenurile nu erau adecvate. Jucam pe zgură, iar cicatricile de pe mine sunt martorii acelei perioade. Am avut norocul să particip la turnee internaționale în Danemarca, Spania, Franța. Am văzut acolo 100 de terenuri de iarbă, unul lângă altul, aranjate pentru competiții internaționale. Și noi veneam acasă și eram vai de noi.

Eu am început să joc fotbal în 1998. Deci vorbim de 26 de ani în care, din păcate, lucrurile nu s-au îmbunătățit foarte mult. Poate nu ne-am concentrat suficient. Dar dacă mă uit la Ungaria, au un plan de investiții de 8 miliarde de euro în sport. La noi? Câte zeci de milioane s-au investit? Și m-am gândit: ok, eu ce pot să fac? Atât cât pot, merg și susțin sportul. Că vorbim de sportivi, specialiști sau de infrastructură sportivă, mă implic. Pe măsură ce business-ul nostru și partea economică evoluează, vom face mai multe acțiuni în direcția aceasta.

Avem multe probleme în țară, dar noi, la PozitiVești, ne concentrăm pe lucrurile bune. Ce vezi tu bun în România? Ce te inspiră, ce te bucură și ce îți dă încredere în viitor?

Am mare încredere în antreprenorii care vin din urmă. Ei pot aduce un impact pozitiv în comunitățile și echipele lor. Zona de IT o știm cu toții, dar văd progres și în alte domenii, inclusiv în infrastructura mare. În ultimii 3-4 ani, s-au rezolvat multe lucruri. De exemplu, în zona Moldovei. Se vede progres.

Am și multe rude în diaspora. De fiecare dată când vorbim, fie vara, fie de Crăciun, când ne întâlnim la Baia Mare, ei văd progresul mai clar decât noi. Până la urmă, progresul este principala constantă spre succes. Trebuie să progresăm, fie și cu pași mici. Uneori facem un pas înainte, alteori un pas înapoi, dar trebuie să continuăm. E clar că progresul există, și trebuie să fim încrezători că lucrurile se vor întâmpla.

În antreprenoriat, progresul vine la pachet și cu julituri. Se mai întâmplă să ieși de pe traseu, să te lovească trenul unui competitor sau să întâlnești clienți neserioși. Cum treci peste aceste momente de dificultate? Ce te ajută să te redresezi?

— Nu știu dacă e o tehnică, dar acționez ca un firewall. Resping gândurile negative și mă concentrez pe ce trebuie să fac pentru a rezolva situațiile. Nu mă lamentez, pentru că așa doar pierzi timp. 

Vorbeam recent cu colegii despre strategia pentru 2025 și ne-am dat seama că, de fapt, nu avem nimic de pierdut. De fiecare dată când plecăm ne gândim ce pierdem, ce riscăm, ce se întâmplă. Prea puțin ne gândim ce avem de câștigat. Ca om de vânzări, când mergi la o întâlnire nu știi ce te așteaptă, dar știi că trebuie să te prezinți. E datoria ta să încerci, să mergi acolo cu încredere, cu gândul că poți să ajuți, să colaborezi. În antreprenoriat, nu există să câștigi mereu, dar trebuie să rămâi pozitiv. Apar „julituri”, dar important este să te remontezi și să mergi mai departe.

Îți mulțumesc pentru acest exercițiu de gândire pozitivă! Trecem prin greutăți, dar trebuie să le acceptăm, să le îmbrățișăm, să le acceptăm și să ne gândim la ziua de mâine. Ai spus că faceți planul pentru 2025. Ați ajuns deja la o cifră de afaceri de 1,5 milioane de euro. Care sunt planurile voastre?

— Pentru anul viitor, ne dorim o creștere „vioaie”. Anul acesta am crescut cu 50% față de anul trecut, când aveam un milion de euro. Am început în 2018 de la zero, iar în 2023 am ajuns la 1,5 milioane de euro. Pentru 2025, vrem să atingem 2 milioane de euro. Am calculat că dacă crești doi ani consecutiv cu 42%, îți dublezi cifra de afaceri. Dar știm că avem nevoie de resurse pentru a continua. Se investesc mulți bani în dezvoltare: aplicații, canale de comunicare precum WhatsApp sau e-mail, și chiar tehnologii precum AI, AR și VR, mai ales pentru customer service. În același timp, vrem să ne promovăm mai bine și să ajungem la mai mulți clienți. Cam acestea sunt planurile noastre: să fim aici pe o perioadă cât mai lungă de timp și pe măsură ce vom avea mai mult profit să ducem mai mult către sport. 

Mi-am amintit de zona asta de creștere. De faptul că ați reușit să duceți serviciile voastre și către românii din străinătate. Prin canalele voastre, companiile din țară pot să comunice și cu clienții care sunt în Spania, Germania, Marea Britanie sau în alte locuri unde sunt milioane de români plecați. Care este beneficiul din zona asta? În ce fel simți că funcționează lucrurile?

— E un avantaj. Noi suntem un business de volume, iar cele șase milioane sau câte milioane de români sunt în diasporă creează o nevoie, o cerință din partea clienților noștri să comunice la nivel global. Datorită activității noastre de pe partea de Voice over IP și a interconectărilor pe care le avem cu Telekom Italia, operatorii și agregatorii de trafic internațional, putem trimite SMS-uri către comunități din Spania, Marea Britanie, Franța, inclusiv Ungaria și Bulgaria. Sunt multe business-uri regionale în proximitatea noastră, iar noi ajutăm în comunicarea și transmiterea SMS-urilor către destinatari, indiferent că sunt în România sau în altă țară.

E un prim pas spre extinderea internațională?

— Da, o avem în vedere, dar nu în următorii trei ani. Poate pe termen mai lung. Îmi place foarte mult modelul de expansiune treptată, cum am văzut la alții. De exemplu, o companie pe care o urmăresc a ajuns acum la 60 de magazine, sau aproape 60, iar eu abia aștept să văd următorul lor pas. Mă bucur pentru succesul lor și pentru felul în care s-au concentrat pe piața din România, care este o piață mare, cu potențial, atât ca populație, cât și ca desfacere.

În același timp, pentru competitorii din afară este destul de greu să se dezvolte aici și să înlocuiască o companie antreprenorială românească. Este un beneficiu de interes național, în cele din urmă. 

Știm cât de mult bine pot face veștile bune și exemplele pozitive, așa că îți aducem săptămânal în centrul atenției modelele de performanță, Încredere și Inspirație din România Performantă.

Ajută-ne și tu, spunându-ne: ce om, companie, produs sau serviciu din România crezi că este remarcabil? Ce model excepțional ai descoperit și ai vrea să afli mai multe despre el? Despre cine crezi că merită să scriem și ce ai vrea să-l întrebăm?

Distribuie

Scris de

  • Ioana-Cristina Szabo

    Ioana e marketer, storyteller și mamă. Absolventă de Jurnalism, are în spate peste 15 ani de experiență într-ale cuvintelor, în vastul domeniu al Comunicării. A lucrat în presă, a fost responsabil de Marketing și PR, a scris cărți de poezie și a contribuit ori a dat viață unor evenimente colorate din zona Clujului, în calitate de PR, organizator sau MC. În prezent, face parte din echipa Hacking Work, unde coordonează echipa editorială și conținutul pentru newsletter, împrumutându-și de asemenea vocea pentru o parte dintre produsele media.

    Articole publicate

Spune ce crezi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletterul PozitiVești