Echipa dotLumen, start-upul românesc care dezvoltă ochelari pentru nevăzători, a fost premiată cu 10.000 dolari de Armata SUA

fotografie cu Cornel Amariei, CEO dotLumen, și ochelarii pentru nevăzători pe care start-upul clujean îi dezvoltă

Armata Statelor Unite ale Americii i-a acordat echipei dotLumen (.lumen) – start-upul românesc care dezvoltă ochelari pentru persoanele cu deficiențe de vedere – un premiu de 10.000 de dolari, în cadrul unei competiții care a avut loc la salonul internațional de tehnologie CES 2025, de la Las Vegas.

Astfel, startup-ul clujean a câștigat competiția de prezentări de afaceri (pitching) US Army xTech, organizată în cadrul Consumer Electronics Show, a anunțat Cornel Amariei, co-fondator și CEO al dotLumen, într-o postare pe Linkedin:

„România câștigă pentru prima dată competiția de pitching de 10.000 de dolari a Armatei SUA!  Suntem incredibil de mândri că dotLumen a primit premiul cel mare la competiția US Army din cadrul CES 2025 din Las Vegas. Tehnologia din spatele dotLumen poate transforma vieți și asista oameni într-o mare varietate de situații. Acest premiu este încă o dovadă a impactului și potențialului său.”, spune antreprenorul român.

Start-upul este printre puținele companii românești expozante la CES 2025, în cadrul pavilioanelor României și Uniunii Europene.

Tehnologia dezvoltată de dotLumen este prima soluție care reproduce principalele capabilități ale unui câine ghid, fără dezavantajele care îl fac pe acesta o soluție non-scalabilă. Dispozitivul folosește inclusiv tehnologii bazate pe inteligența artificială pentru a ajuta persoanele nevăzătoare să se orienteze și să se deplaseze singure. 

Tehnologia este patentată la nivel mondial și validată de peste 300 de nevăzători, din aproape 30 de țări. dotLumen a primit fonduri europene de 9,7 milioane de euro printr-un accelerator al European Innovation Council (EIC), precum și o mulțime de premii internaționale. 

Compania a fost fondată în 2018 de Cornel Amariei, inventator, alături de Dr. Gabriel Chindriş, cercetător universitar în domeniul ingineriei electronice și Mihai Ivașcu, CEO și Fondator M3 Holdings.

Întrebat cum a ales ideea de afacere, Cornel subliniază:

„Sunt 40 milioane nevăzători și numărul va crește spre 100 milioane până în 2050 – dar nu asta este problema. Dacă ne uităm la ce soluții există pentru ei, există soluții pentru a citi text, există soluții pentru a recunoaște anumite obiecte și există soluții pentru comunicare. Însă dacă ne uităm la mobilitate și orientare, există aceleași 2 unice soluții de mii de ani: câinele ghid și bastonul pentru nevăzători. 

În toată lumea sunt doar 28.000 de câini ghid la 40 de milioane de nevăzători. De ce? Pentru că antrenamentul unui câine ghid costă între 40-60 mii dolari, și pentru că este incredibil de multă reponsabilitate și muncă pentru un nevăzător să aibă grijă de un câine ghid. Astfel, care este problema de fapt? Problema este că singura soluție cu adevărat utilă nu este scalabilă. Noi am venit cu observația că poți replica ce face un câine ghid folosind tehnologia, fără să ai dezavantajele care fac această soluție non-scalabilă. Practic, venim cu soluția pentru restul de 39.972.000 nevăzători ce nu beneficiază de avantajele câinelui ghid.”

În videoul de mai jos descoperi atât echipa, cât și tehnologia și munca din spatele dezvoltării acestei soluții inedite:

Sursă fotografie cover: pagina de Facebook dotLumen.

Știm cât de mult bine pot face veștile bune și exemplele pozitive, așa că îți aducem săptămânal în centrul atenției modelele de performanță, Încredere și Inspirație din România Performantă.

Ajută-ne și tu, spunându-ne: ce om, companie, produs sau serviciu din România crezi că este remarcabil? Ce model excepțional ai descoperit și ai vrea să afli mai multe despre el? Despre cine crezi că merită să scriem și ce ai vrea să-l întrebăm?

Distribuie

Spune ce crezi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletterul PozitiVești