Cu o investiție de 4,35 milioane de lei, antreprenorul Ovidiu Plutașu, a deschis anul trecut PanFree, prima fabrică de pâine fără gluten din România, în Onești, județul Bacău. În prezent, fabrica are în jur de 17 angajaţi, iar antreprenorul își dorește să aibă o echipă formată din aproximativ 30 de oameni.
Capacitatea fabricii este de circa 250.000 de produse pe lună, iar antreprenorul estimează că va ajunge să lucreze la capacitate maximă în mai puţin de un an şi jumătate.
Deși proiectul a pornit de la o idee ambițioasă, decizia de a intra în această apă adâncă și implementarea proiectului a fost un proces plin de provocări pe parcursul a trei ani de muncă intensă și planificare. Faptul că a crezut foarte tare în ideea de pâine fără gluten ambalată, faptul că a avut prietenii și familia alături, i-au făcut decizia mai ușoară. „Au fost trei ani grei spre foarte grei, de aceea este foarte important să crezi foarte mult în proiect, ca să ai resursele mentale să-l duci la bun sfârșit”, explică antreprenorul.
„Programul de finanțare europeană POC 4.1.1. a fost hotărâtor în luarea deciziei de a deschide fabrica, toate utilajele au fost cumparate prin acest program cu o cofinanțare de 25%, restul investiției fiind făcut în regie proprie, cumpărart hale, amenajare etc.”, spune Ovidiu.
Materia primă de bază este adusă din Germania, dar antreprenorul își dorește ca pe viitor să găsească surse locale de calitate. Testarea produselor a durat în jur de 6 luni, iar marele hop a fost găsirea rețetelor pentru gustul de pâine specific românesc, chiar dacă era vorba de produse fără gluten.
Fabrica PanFree din Oneşti a început să producă în urmă cu două luni şi primul parteneriat încheiat de către companie este cu Carrefour România, astfel că în prezent produsele se regăsesc în această reţea de magazine. De asemenea, produsele se găsesc şi în magazinul online al producătorului. Gama de produse a PanFree include atât pâine fără gluten, cât şi brioşe. Antreprenorul țintește listarea produselor în toate reţelele de supermarketurile din țară.
„Toate produsele fără gluten care ajung în magazine sunt din import, mai ales din Germania. Cred că în jur de 85% sunt produse din Germania, undeva la 10% din Polonia şi restul Franţa. Cam astea sunt ţările din care vin cele mai multe produse şi atunci am zis că trebuie să avem şi noi cota noastră de piaţă. Piaţa produselor fără gluten este una în creştere. Avansul este de 3-5% pe an, iar valoarea ajunge la puţin peste 300 de milioane de lei pe an. Ce-mi doresc este să ajung în 12 luni la o cotă de piaţă de 10%, iar în următorii trei ani să ajung la 20-25% cotă de piaţă”, spune Ovidiu Plutaşu.
Ovidiu Plutașu mai deține în Onești o brutărie artizanală de pâine cu maia – PainArt Brutăria.

Surse imagini: pagina de Facebook PanFree și artaalba.ro.