Cea mai mare imprimantă 3D din România a fost utilizată pentru a printa pereți de casă la Cluj-Napoca, în cadrul expoziției nZEB EXPO. Demonstrația-eveniment, care a atras mii de curioși, marchează astfel un pas esențial în introducerea unei tehnologii inovatoare în țară, ce are potențialul de-a revoluționa complet industria construcțiilor. Această reușită a fost posibilă datorită companiei românești WOP3D, un pionier în revoluția arhitecturală, dedicată transformării sectorului construcțiilor prin tehnologii avansate de imprimare 3D.

În timp ce tehnologia imprimării 3D este bine cunoscută în România, fiind deja aplicată pe scară largă în domenii precum medicina și producția robotizată, utilizarea acesteia în construcții – mai exact, în realizarea structurilor din beton și mortar – abia începe să prindă contur. În țări precum SUA și China, imprimarea 3D a caselor este deja o soluție populară, cu cartiere întregi ridicate prin această metodă inovatoare. În schimb, în Europa, imprimarea 3D pentru clădiri rămâne limitată la proiecte experimentale și universitare.
Echipa WOP3D își propune să schimbe asta. Au demarat recent un proiect de pionierat care să agrementeze procesul de producție și să stabilească sistemul de pereți imprimați 3D, ceea ce ar putea marca un moment de cotitură pentru industria locală a construcțiilor. Obiectivul lor este ambițios:
„Pe termen lung, ne dorim ca această tehnologie să devină un standard și un mod alternativ viabil de a construi. După ce vom construi prima casă 3D, extinderea va fi inevitabilă.”, a declarat Magda Opriș, Proiectant, membru al echipei WOP3D.
Ei folosesc imprimanta Wasp Crane, care este un sistem modular și colaborativ, inspirat de macaralele tradiționale de construcție, dar adaptat pentru producția digitală. Cu o zonă de imprimare impresionantă, de 8,2 metri în diametru și 3 metri în înălțime per modul, Crane WASP The Infinity poate fi configurată în diverse moduri pentru a răspunde nevoilor arhitecturale diferite, permițând construcția rapidă și eficientă a unor structuri masive.
„O casă de dimensiunea asta de 60 de m pe rotund se poate face în 5 zile.”, conform reprezentantului WOP3D, Călin Opriș.

Această tehnologie deschide noi perspective pentru viitorul construcțiilor din România și are potențialul real de a schimba modul în care sunt proiectate și realizate clădirile. Prin imprimarea 3D, procesul tradițional, adesea greoi și costisitor, devine unul semnificativ mai rapid și mai flexibil.
Dacă ești curios și cum lucrează această împrimantă, uite cum arată procesul, la viteză x 5:
