Omul de afaceri Vladimir Cohn, cel mai important jucător din industria hârtiei de după 1989 și unul dintre cei mai puternici antreprenori români, ridică la Giurgiu prima fabrică de hârtie kraft ecologică pentru ambalajele menite să înlocuiască pungile de plastic în retail, ca urmare a impunerilor europene. Investiția în construcția fabricii se va ridica la 75 de milioane de euro, iar costurile anuale de întreținere la circa 5 milioane de euro.
Fabrica va avea o capacitate de până la 13.000 de tone de hârtie pe lună, și va folosi doar materiale reciclabile. În plus, va crea 200 de locuri de muncă, dintre care 100 vor putea fi ocupate începând cu ianuarie 2025, când va începe procesul de recrutare. Printre primele persoane calificate de care e nevoie pentru funcționarea fabricii se numără IT-iști, ingineri mecanici, energeticieni și operatori.
„Noua fabrică de la Giurgiu va produce hârtie specială care va înlocui pungile de plastic. E o producţie destul de mare, de 120.000-130.000 de tone, iar hârtia este produsă din maculatură. Majoritatea producţiei va fi pentru export. Investiţia va fi în jur de 75 milioane de euro şi fabrica va crea circa 200 de locuri de muncă. Nu există nicio capacitate în România care să producă hârtie kraft de pungi. Acesta e un domeniu foarte specializat, o nişă de piaţă care trebuie satisfăcută şi care acum este acoperită doar din import. Vom aplica şi pentru ajutor de stat“, a declarat Vladimir Cohn.
Aceasta este cea mai mare investiție industrială din oraș din ultimele trei decenii și creează noi oportunități pe termen lung pentru comunitate.
„Mă bucur că am reușit să convingem investitorul, Vladimir Cohn, să ridice această fabrică la Giurgiu. Este cea mai mare investiție de după 1990 și va contribui semnificativ la dezvoltarea economică a județului”, a declarat primarul Giurgiului, Alexandru Andrei, menționând și sprijinul autorităților locale în concretizarea acestui proiect.
Construcția este programată să fie finalizată la sfârșitul anului 2025, iar producția ar urma să înceapă în noiembrie 2025. Investiția marchează un moment de important pentru județul Giurgiu, dar contribuie totodată și la dezvoltarea economică și la progresul industriei reciclării în România.
Întrebat de ce a ales Giurgiu, un oraș care după căderea industriei comuniste a avut mult de suferit în ceea ce privește locurile de muncă și investițiile, Cohn a declarat pentru Economedia: „O cercetare în jurul orașului București a indicat Giurgiu ca o locație potrivită, cu disponibilitate de terenuri, alimentare cu electricitate și gaze naturale, proximitate de București, Portul Giurgiu fiind relativ bine echipat pentru transport de produse finite”.
Vladimir Cohn este unul dintre cei mai puternici, dar și discreţi antreprenori români. El a vândut în 2018 firmele EcoPack Ghimbav şi EcoPaper Zărneşti grupului britanic DS Smith, într-o tranzacţie care s-a ridicat la aproximativ 208 milioane de euro. La momentul vânzării, cele două companii ajunseseră lideri pe segmentele lor de business, cu afaceri consolidate de 50 milioane de euro.