Primul proiect al unei ferme româneşti de stridii a fost lansat de cercetătorii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“.
Instalația pilot pentru creșterea stridiilor în Marea Neagră a fost amplasată la trei kilometri în largul mării, într-o zonă în care adâncimea apei are 13,5 metri. Scoicile vor fi introduse în cuști speciale, fabricate în Noua Zeelandă și folosite cu succes în Franța și Italia, țări cu experiență în creșterea stridiilor în ferme de acvacultură, și ar trebui să ajungă la maturitate în cel mult doi ani.
„Cred că vom avea rezultate foarte bune. Singura diferență între Marea Neagră și Marea Adriatică este legată de curenți și de valuri, dar cred că echipamentul acesta va face față cu brio condițiilor de aici”, spune Leonadrdo Aguiari, biolog pentru acvacultură.
„Lunar, aceste cuști vor fi ridicate. Scoicile din interior vor fi cântărite, curățate și puse înapoi. După un an de zile vom putea trage o concluzie, care este adâncimea cea mai bună și perioada optimă de montare a scoicilor”, completează Mirel Crivăț, tehnician biolog.
Stridiile vor ajunge la maturitate în cel mult doi ani, când ar trebui să aibă o greutate cuprinsă între 50 și 70 de grame. Experimentul deschide calea fermelor de acvacultură din apele românești ale Mării Negrei.
Dacă totul va merge bine, tehnologia va fi transmisă și celor interesați să investească în acvacultura de la Marea Neagră. Licitația pentru cele 160 de hectare de luciu de apă, închiriate pe o perioadă de 20 de ani, a fost deschisă deja, iar câștigătorii urmează să fie anunțați.
Proiectul pilot al cercetătorilor de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ „vine în întâmpinarea potenţialilor investitori care acum îşi concesionează suprafeţe de apă şi noi dorim să le oferim tehnologie şi specii pentru ca în aceste perimetre concesionate să se dezvolte şi la noi ferme profitabile şi sustenabile”, explică Victor Niță, cercetator ştiinţific. De asemenea, proiectul are ca scop stimularea acvaculturii de stridii pe litoralul românesc.
În luna septembrie a acestui an, Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR) a scos la închiriere 28 de perimetre din mediul marin, reprezentând apele maritime interioare şi ale mării teritoriale, bunuri imobile proprietate publică a statului, aflate în administrarea ANAR prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL), pentru dezvoltarea activităţilor economice şi exploatării resurselor ecosistemului marin.
Perioada pentru care se închiriază este de 20 ani, în acord cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 183/2020 privind aprobarea închirierii unor bunuri imobile proprietate publică a statului şi ale OUG. nr 97/2023.
Sursă imagine cover: pagina de Facebook a Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină.