Asociația Zi de BINE, recunoscută pentru proiectele sale orientate spre sprijinul comunitar, lansează programul „KIT” (Keep in Touch) – o inițiativă de prevenție, (in)formare și dezvoltare personală pentru sănătatea mintală a tinerilor. Proiectul are ca scop combaterea consumului de substanțe interzise și vine ca un răspuns la statisticile alarmante privind expunerea tinerilor la astfel de riscuri încă de la vârste fragede.
Programul „KIT” se bazează pe educația „peer to peer”, o metodă modernă și validată la nivel internațional, prin care tinerii învață unii de la alții, construind o comunitate reală de sprijin și empatie. Parteneri strategici importanți: E.ON România, UniCredit Bank, Lidl și Leroy Merlin, și-au unit forțele pentru a sprijini tinerii în lupta cu provocările emoționale și sociale specifice adolescenței. Prin „KIT”, Asociația Zi de BINE vrea să le ofere tinerilor instrumentele necesare pentru a face față tentațiilor la care sunt expuși zi de zi, încurajând o comunicare deschisă, gestionarea eficientă a anxietății și o mai bună dezvoltare personală.
Programul debutează cu o perioadă intensă de formare de patru luni în șase licee bucureștene – Liceul Național Ion Creangă, Școala Centrală, Liceul Teoretic Ion Barbu, Liceul Tehnologic Grivița, Colegiul Național Matei Basarab și Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza. Aici, elevii și profesorii vor fi instruiți în comunicare asertivă, gestionarea anxietății și reziliență, abilități menite să îi protejeze de alegeri riscante.
„Implementarea unui program care are ca scop promovarea stării de bine în rândul elevilor poate conduce la obţinerea unui climat educaţional echilibrat şi o mai bună colaborare între elevi, contribuind şi la obţinerea unor rezultate mai bune la învăţătură. Totodată, ţinând cont de faptul că elevii îşi petrec mare parte din timp la şcoală, aceasta trebuie să le fie un spaţiu esenţial pentru conturarea stării de bine. Un proiect care să aibă la bază prevenţia în ceea ce reprezintă adicţiile reprezintă un suport pentru şcoală şi familie, într-o perioadă în care consumul de substanţe, tutun, alcool, a atins cifre alarmante, mai ales în rândul tinerilor”, a declarat reprezentantul Colegiului Naţional „Ion Creangă”.
Pe parcursul întregului an școlar 2024-2025, fiecare echipă de liceeni și profesori va beneficia de sprijinul continuu al unei echipe de 10 psihologi și formatori în dezvoltare personală, coordonați de dr. Eugen Hriscu și dr. Irina Minescu (care coordonează în paralel și proiectul C.R.E.A.A.Ti.V). Prin „KIT”, Asociația Zi de BINE își propune să formeze tineri rezilienți și responsabili, care să devină la rândul lor modele pentru alții, astfel că, la finalul programului, echipele din licee vor putea transmite mai departe cunoștințele dobândite următoarei generații de elevi.
Această inițiativă vine după succesul proiectului C.R.E.A.A.Ti.V., primul centru medico-educațional din România dedicat adolescenților cu adicții, lansat tot de Zi de BINE la începutul acestui an. În acest centru, aproape 80 de tineri au primit sprijin specializat în lupta lor împotriva dependențelor. „C.R.E.A.A.Ti.V.” a fost recunoscut public prin premiul acordat la Gala CeRe – Centrul de Resurse pentru participare publică.
„Ne simțim foarte onorate că proiectul C.R.E.A.A.Ti.V. a fost premiat – e un semn că suntem pe drumul cel bun și că acest centru, deși construit cu resurse limitate, dar cu o imensă dorință de a face bine, a demonstrat că putem salva vieți și oferi tinerilor un sprijin real în lupta lor împotriva dependențelor. După această experiență și proces de învățare, lansăm acum inițiativa KIT – Keep In Touch, cu aceeași viziune clară: prevenția ca o formă de conectare. Ne propunem să cultivăm empatia, să învățăm să ne ascultăm unii pe alții și să creăm un spațiu de sprijin reciproc, care astăzi aproape că lipsește cu desăvâșire din viețile adolescenților. Acest program merge dincolo de simple informații despre riscuri – dorim să le oferim puterea de a-și modela viitorul cu încredere, prevenind comportamentele care le-ar putea distruge visele.”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.
