România se află pe locul 20 în topul celor mai complexe economii din lume

Clădiri colorate din orașul Sighișoara.

România ocupă locul 20 în clasamentul global al celor mai complexe economii, realizat de prestigioasa universitate Harvard, care analizează 145 de țări. Pe primele locuri se află Japonia, Coreea de Sud și Elveția.

Comparativ cu acum un deceniu, România a urcat nouă poziții, iar față de acum 20 de ani, avansul este și mai spectaculos – de 20 de locuri. „Această îmbunătățire se datorează diversificării exporturilor. România e o economie mai complexă decât te-ai aștepta ținând cont de nivelul ei de dezvoltare (PIB per capita)“, afirmă analiștii de la Harvard.

Indicele de complexitate economică analizează nu doar nivelul de dezvoltare al unei țări, ci și ce și cum produce, punând accent pe sofisticarea bunurilor și serviciilor exportate. În cazul României, exporturile au crescut într-un ritm mai rapid decât economia per ansamblu, devenind un pilon esențial. Țara exportă o gamă variată de produse – de la mașini și îmbrăcăminte la produse energetice și materii prime agricole.

Această evoluție este confirmată și de Charlotte Ruhe, managing director în cadrul BERD pentru Europa Centrală și de Sud-Est, care consideră că firmele din Polonia și România au ajuns extrem de sofisticate și pot concura la nivel mondial. România, având o economie mai diversificată, este mai puțin dependentă de industria auto în comparație cu Ungaria sau Slovacia, ceea ce o face mai rezilientă în fața provocărilor actuale.

În anii ’90, România era cunoscută ca un mare exportator de haine și pantofi, realizate în sistem lohn, cu valoare adăugată mică. Acestea reprezentau o treime din exporturile țării. De atunci, sectorul auto a crescut considerabil, iar recent au câștigat teren și industria electronicelor, a electrocasnicelor și IT-ul, semn că economia devine tot mai sofisticată.

Deși România este mai complexă economic decât ar sugera nivelul său de venit, prognozele indică o creștere mai lentă în următorii ani. Estimările Growth Lab arată o creștere anuală de 2,7% până în 2031, plasând România în jumătatea inferioară a clasamentului global.

“România a finalizat procesul de transformare structurală, intrând în toate sectoarele majore, cu productivitate ridicată. Cota de piață globală în producția de mașini, în România, a crescut în deceniul precedent”, explică platforma.

Exporturile României sunt diversificate și includ produse complexe, precum autovehicule și subansamble auto, echipamente electrotehnice, produse metalurgice, medicamente și mobilă. Pe de altă parte, exporturile de mărfuri cu valoare adăugată redusă sunt dominate de materii prime agricole. În ultimii cinci ani, creșterea exporturilor a fost susținută în principal de sectorul serviciilor.

Sursa foto cover: Alisa Anton on Unsplash

Știm cât de mult bine pot face veștile bune și exemplele pozitive, așa că îți aducem săptămânal în centrul atenției modelele de performanță, Încredere și Inspirație din România Performantă.

Ajută-ne și tu, spunându-ne: ce om, companie, produs sau serviciu din România crezi că este remarcabil? Ce model excepțional ai descoperit și ai vrea să afli mai multe despre el? Despre cine crezi că merită să scriem și ce ai vrea să-l întrebăm?

Distribuie

Spune ce crezi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletterul PozitiVești