Softronic va construi o nouă fabrică la Craiova, unde se vor produce locomotive electrice

Fotografie cu locomotiva electrică Transmontana, cel mai de succes model al producătorului român Softronic. Acesta va construi o nouă fabrică la Craiova, unde va produce locomotive electrice

Softronic, singurul producător de locomotive electrice din Europa de Est, va construi o fabrică la Craiova, lângă cea existentă, cu o investiție de aproape 10 milioane de euro. În noua unitate care ar urma să fie finalizată la finalul anului 2026, se vor realiza locomotivele cu un sistem de stocare a energiei pe bază de baterii, sistem care înlocuiește combustia pe diesel.

„Întrucât tendinţa este de a ne axa pe energie verde şi sisteme de stocare pe baterii, am găsit împreună cu colegii o oportunitate pentru realizarea unui prototip de locomotivă având ca sistem stocarea pe baterii pe partea de energie verde. Cu acest sistem de baterii care va fi implementat, inovat şi dezvoltat pe aceste locomotive nu va mai fi nevoie de combustie diesel pentru a face manevrarea atunci când se asigură mentenanţa lor. Noua fabrică dorim să o construim aici, în Craiova, lângă cea existentă.“, a spus Sebastian Ghiţă, directorul comercial al producătorului de locomotive electrice din Craiova.

Durata de viaţă a unei locomotive e de minimum 40 de ani, cu posibilitatea de prelungire. Fabricaţia unei astfel de piese durează aproximativ şase luni, iar capacitatea de producţie a Softronic este undeva la 15 locomotive pe an.

„Până în prezent, la Softronic s-au fabricat 90 de locomotive electrice noi“, a precizat Sebastian. Aproape 35 sunt acum folosite de cel mai mare operator feroviar din Europa, şi anume Deutsche Bahn, pentru sucursalele din România, Ungaria şi Slovacia.

Compania este cunoscută și pentru ramele electrice Hyperion care sunt operate de Softronic spre Brașov și Craiova, iar vara și către Constanța. Primul tren Hyperion a circulat în vara lui 2014, spre Constanța. Prima locomotivă Transmontana a fost construită de Softronic în 2010, iar primele teste în Suedia au fost făcute în 2015.

Softronic a fost înfiinţată în anul 1999 în Craiova, cu scopul de modernizare a locomotivelor învechite, produse cândva de Electroputere Craiova. Compania şi-a amenajat propriile hale, dar, inevitabil, a conglomerat o bună parte din priceperea inginerească şi oamenii de la Electroputere, ajutând astfel la păstrarea experienţei formate acolo.

Mai târziu, producătorul a evoluat de la proiecte de modernizări la proiectarea propriilor modele, iar locomotiva electrică Transmontana este deocamdată cel mai de succes model, fiind cumpărată atât în România de operatorul feroviar DB Cargo, cât şi în mai multe ţări europene.

Cel mai mare cumpărător al acestei locomotive e Suedia, care are un contract de 100 de locomotive până în 2030, iar o bună parte din aceste locomotive au fost livrate şi operează cu succes în zonele scandinave, fiind proiectate să funcţioneze ireproşabil şi la -40 de grade Celsius. 

În ultimii ani, comenzile pentru Softronic au venit de la operatorii privaţi de transport marfă din Ungaria, Suedia, Bulgaria şi transportatori feroviari de pe piaţa locală. A livrat peste 30 de locomotive și către Deutsche Bahn. Companiile de stat nu au făcut însă licitaţii pentru achiziţia de locomotive noi.

Sursă imagine: pagina de Facebook Softronic.

Știm cât de mult bine pot face veștile bune și exemplele pozitive, așa că îți aducem săptămânal în centrul atenției modelele de performanță, Încredere și Inspirație din România Performantă.

Ajută-ne și tu, spunându-ne: ce om, companie, produs sau serviciu din România crezi că este remarcabil? Ce model excepțional ai descoperit și ai vrea să afli mai multe despre el? Despre cine crezi că merită să scriem și ce ai vrea să-l întrebăm?

Distribuie

Spune ce crezi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletterul PozitiVești