Grupul german Stada a inaugurat fabrica de medicamente pe care a construit-o de la zero la Turda, la care au fost angajați aproximativ 400 de oameni. Fabrica are capacitatea de producţie de 150 de milioane de cutii de medicamente pe an.
În cele nouă linii de producție automatizate pentru capsule și tablete se vor produce medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală, precum antidepresive, antihistaminice și antiinflamatoare, medicamente pentru tratamentul diabetului, colesterolului ridicat şi pentru tratarea hipertensiunii.
Prin implementarea tehnologiilor de vârf, acest nou hub de producție și ambalare va furniza medicamente de cea mai înaltă calitate în Europa. Astfel, un aspect-cheie îl reprezintă utilizarea materialelor ecologice pentru ambalaje, în timp ce panourile fotovoltaice și iluminatul cu consum redus de energie contribuie la reducerea emisiilor de carbon. De asemenea, aproximativ 45% din consumul de energie al companiei germane, la nivel global, provine deja din surse regenerabile, ceea ce face ca Stada să se situeze printre primele 6% companii farmaceutice la nivel mondial în materie de sustenabilitate.
„În contextul discuțiilor permanente despre cele mai bune soluții pentru asigurarea unui lanț de aprovizionare sustenabil pentru medicamentele esențiale în Europa, Stada este mândră să realizeze această investiție majoră la nivelul Uniunii Europene. Prin implementarea conceptelor și tehnologiilor de vârf în ceea ce privește designul, construcția și conservarea energiei, grupul contribuie și la protejarea mediului înconjurător.”, a declarat Miguel Pagan, Chief Technology Officer Stada Group.
Având în vedere faptul că Stada dispune de un teren de 100.000 mp, iar construcția actuală utilizează doar 30.000 mp, există premise pentru creşterea capacităţii de producţie.
„Valoarea producției depinde de mixul de produse. În ceea ce privește volumele, într-un ritm normal de încărcare a fabricii probabil că anul viitor ar trebui să avem măcar 50 de milioane de unități produse. Dar este mai importantă calitatea decât cantitatea, așa că nu vom forța volume în detrimentul calității”, spune Mihai Fugarevici, directorul general al companiei.
Construcţia fabricii a început în anul 2022, în Parcul Industrial Arieș din Turda, judeţul Cluj. La inaugurarea oficială a fabricii, compania a anunțat o valoare a investiției de peste 70 de milioane de euro a proiectului de tip greenfield (construcţie de la zero). Stada a primit un ajutor de stat de 21 de milioane de euro, sumă pe care trebuie să o ramburseze în primii 5 ani de funționare, sub formă de taxe.
„Execuția proiectului a fost foarte bună și ne-am încadrat în buget și în ceea ce ne propusesem să facem inițial. Practic, la proiectul inițial s-a adăugat și laboratorul de testare fizică, chimică și biologică, unul dintre cele mai mari și moderne din țară. Acest fapt a dus la creșterea valorii, împreună cu inflația și multe alte lucruri”, explică managerul.
Fabrica dezvoltată în Parcul Industrial Arieș din Turda este amplasată strategic în centrul piețelor europene unde compania își desfășoară operațiunile și oferă conexiuni strânse și posibilități de colaborare cu laboratoarele de testare din Timișoara ale grupului, precum și cu mai multe unități-cheie de producție din regiunea Balcanilor de Vest, respectiv centrul de excelență pentru îngrijirea sănătății al Stada din Třinec, Cehia.
În România, grupul german Stada este prezent prin firmele Stada M&D SRL şi Stada Hemofarm SRL. Din portofoliul Stada fac parte medicamente inovative, generice, biosimilare, produse fără prescripție medicală. Printre produsele farmaceutice marca Stada, prezente pe piaţa românească, se numără Hepathrombinum, siropul de tuse Bronhoklir, unguentul Refenum Ice – folosit în cazul inflamațiilor asociate entorselor și durerilor musculare de diverse etiologii, balsamul Flexitol – folosit pentru aenuarea simptomelor dermatitei, eczemei și psoriazisului.
Compania-mamă Stada Arzneimittel AG este prezentă în aproximativ 120 de ţări, are 17 de fabrici şi peste 11.000 de angajaţi în întreaga lume.
Video de la inaugurarea fabricii:
Sursă imagine cover: Forbes.