Start-upul Cyberhaven, specializat în securitatea datelor cu ajutorul inteligenței artificiale, a atras o finanțare de 100 de milioane de dolari într-o rundă Serie D condusă de StepStone Group, la care s-au alăturat și noii investitori Schroders și Industry Ventures.
Cu această rundă de investiții, finanţarea totală a Cyberhaven ajunge la 250 de milioane de dolari, iar compania este evaluată la 1 miliard de dolari – de șapte ori mai mare decât în urmă cu un an. Altfel spus, a dobândit statutul de unicorn.
Fondat de trei români – Radu Banabic, Cristian Zamfir și George Candea – împreună cu doi ucraineni, Volodymyr Kuznetsov și Vitaly Chipounov, start-upul a pornit din Lausanne (Elveția), iar acum își desfășoară activitatea în Palo Alto.
Cyberhaven oferă organizațiilor instrumente pentru a urmări și proteja în timp real datele esențiale, prin tehnologii proprii de „data lineage” și inteligență artificială, capabile să detecteze și să prevină cele mai critice riscuri.
„Sunt extrem de mândru de ceea ce am realizat până acum. Dincolo de faptul că este un reper simbolic, această rundă de finanţare pune bazele viitoarelor noastre investiţii. Securitatea datelor este o provocare unică, deoarece fiecare companie are propriile sale fluxuri de lucru, propriile moduri de a crea şi partaja date. Spre deosebire de alte domenii ale securităţii, unde ameninţările tind să fie universale, protecţia datelor trebuie să se adapteze contextului specific al fiecărui client. Tehnologia noastră de genealogie a datelor, care surprinde modul în care acestea se conectează şi circulă, combinată cu progresele recente în inteligenţa artificială pe care le-am integrat în Linea, deschide un nivel de personalizare pe care acest domeniu nu l-a mai cunoscut până acum. Această finanţare ne va ajuta să transformăm această viziune în realitate“, a transmis Radu Banabic, cofondator al Cyberhaven.
„Construim platforma de securitate a datelor care să abordeze cele mai dificile provocări cu care se confruntă echipele de securitate din companii, folosind o abordare fundamental nouă. Într-o lume condusă de AI, protecţia datelor trebuie să evolueze dincolo de metodele şi limitele tradiţionale. Oferim organizaţiilor vizibilitate completă şi control în timp real asupra datelor, indiferent de cum se transformă sau unde circulă acestea.”, a declarat Howard Ting, CEO al Cyberhaven.
Cyberhaven mizează pe o abordare centrată pe data lineage – adică pe capacitatea de a urmări în detaliu cum sunt generate, modificate și transferate datele într-o organizație. Platforma companiei, construită în jurul unui model de inteligență artificială dezvoltat intern, funcționează pe baza unei rețele care cartografiază mișcarea datelor, denumită Large Lineage Model (LLiM).
Această infrastructură bazată pe AI oferă vizibilitate în timp real asupra fluxurilor de date și permite identificarea și blocarea amenințărilor exact în momentul în care apar, cu un nivel ridicat de precizie.

Start-upul Cyberhaven a fost fondat în 2016 de cinci doctoranzi: Cristi, Radu, Vitaly, George şi Volodymyr.
„În acel an, pentru prima dată, FBI-ul a recunoscut public că nu poate sparge un iPhone. Desigur, securitatea iPhone-ului era cu mult înaintea vremurilor (şi, desigur, FBI-ul a reuşit până la urmă să-l acceseze). Dar pentru noi, acel moment s-a adăugat unui şir tot mai mare de dovezi că industria IT începea, în sfârşit, să meargă în direcţia bună – să facă atacurile cibernetice asupra sistemelor IT atât de dificile şi de costisitoare, încât chiar şi hackerii profesionişti sau ocazionali vor fi forţaţi să caute alte metode de atac.
În ultimul deceniu, am lucrat la dezvoltarea de software care elimină complet unele dintre cele mai critice vulnerabilităţi de securitate din sistemele pe care le folosim zilnic. Soluţiile noastre sunt acum parte din lanţul de instrumente pe care Apple, Google şi alţii îl folosesc pentru a compila aplicaţii – făcându-le mult mai greu de atacat. Printre acestea se numără unelte care facilitează testarea securităţii aplicaţiilor, o platformă care identifică vulnerabilităţi automat şi multe altele. Aceste eforturi ne-au adus numeroase premii şi o recunoaştere solidă în industrie, inclusiv burse şi sprijin din partea Google, Intel, IBM şi Microsoft. Dar cea mai mare satisfacţie a fost să vedem cum tehnologia noastră este pusă în practică”, povestea Volodymyr Kuznetsov pe LinkedIn.
Sursă imagine cover: Linkedin. De la stânga la dreapta: Cristian Zamfir, Vitaly Chipounov, George Candea, Volodymyr Kuznetsov și Radu Banabic.