Investițiile în startup-urile din Europa de Est au atins un nou record în 2024, depășind pragul de 3,9 miliarde de euro, conform raportului Venture in Eastern Europe 2024, realizat de How to Web în colaborare cu unicornul croat Infobip. Iar asta a venit cu finanțări record și pentru România. Studiul, ajuns la a cincea ediție, analizează date din 22 de țări și arată un total de 1.286 de runde de finanțare în regiune.
România, tot mai atractivă pentru investitori și mai vizibilă pe harta mondială a inovației
România continuă să se remarce pe scena investițiilor în startup-uri, după ce a înregistrat în 2024 un volum de finanțări record în valoare totală de 130,7 milioane de euro. Este al patrulea an consecutiv în care țara noastră depășește pragul de 100 de milioane de euro.
Deși creșterea față de 2023 este de doar 0,8%, numărul tranzacțiilor a crescut spectaculos, ajungând la 80, ceea ce înseamnă un avans de 31,1% comparativ cu anul precedent. Mai mult, segmentul pre-seed (prima etapă de finanțare a unui startup și esențială, care le permite să-și valideze ideea, să construiască un prototip și să-și testeze piața înainte ca acesta să aibă un produs complet dezvoltat sau venituri semnificative) a avut o evoluție pozitivă, atingând un total de 7,2 milioane de euro, cu 4,6% mai mult față de 2023.
„Raportul Venture in Eastern Europe 2024 arată cum Europa de Est se transformă într-o forță globală a tehnologiei, alimentată de expertiză inginerească profundă, eficiență a capitalului și colaborare internațională în continuă creștere. Companii precum UiPath, Bolt și Infobip au demonstrat deja potențialul regiunii, iar ecosistemul devine tot mai puternic”, declară Ivan Ostojić, Chief Business Officer Infobip.
Startup-urile românești bifează tendințele-cheie la nivel global
Un exemplu clar al potențialului local este FintechOS, care a atras o finanțare impresionantă de 54 de milioane de euro într-o rundă de Serie C.
La nivel regional, raportul evidențiază o diversificare a sectoarelor care atrag investiții, cu un interes deosebit pentru Fintech, Deeptech și Big Data. De asemenea, industriile financiară, aerospațială și e-commerce sunt în prim-planul investițiilor.
În ceea ce privește investițiile din România, acestea par a se detașa ca tendințe-cheie:
- Creșterea numărului de tranzacții: În 2024, startup-urile românești au atras 80 de investiții, cu peste 30% mai mult decât în 2023.
- Interes crescut pentru investițiile late-stage: La fel ca în restul regiunii, investitorii români s-au orientat spre runde de Serie A și B, semn că tot mai multe companii demonstrează modele de afaceri solide. Acesta investiții late-stage (Seriile A, B, C și mai departe) reprezintă rundele de finanțare acordate startup-urilor care au deja un produs validat pe piață, o bază de clienți stabilă și venituri în creștere. Aceste companii nu mai sunt la început de drum, ci sunt în faza de scalare rapidă, având nevoie de capital pentru extindere internațională, dezvoltare tehnologică sau consolidarea poziției pe piață.
- Importanța rundelor follow-on: Majoritatea fondurilor atrase au fost destinate companiilor aflate deja în creștere, ceea ce arată încrederea în startup-urile românești și maturizarea ecosistemului, confirmând totodată confirmă că fondatorii locali reușesc să construiască afaceri sustenabile, capabile să concureze pe piețele globale.
- Diversificarea sectoarelor finanțate: În afară de domeniile tradiționale, startup-uri din zona deeptech și big data încep să atragă tot mai multe investiții.
„În 2024, am asistat la o schimbare de ciclu: un focus pe disciplină financiară, pe perseverență și pe rezolvarea unor probleme complexe prin tehnologie. Cei mai buni fondatori și investitori s-au întors la principii fundamentale: eficiența capitalului și execuția riguroasă. Startup-urile de succes au un etos al muncii impecabil – și acest lucru face diferența între supraviețuire și excelență”, explică Alexandru Agatinei, CEO How to Web.
Datele din raport confirmă că ecosistemul startup-urilor din România este în plină ascensiune, iar investitorii – atât locali, cât și internaționali – își sporesc încrederea în piața noastră.
Raportul complet, inclusiv accesul la date interactive, este disponibil pe site-ul How to Web:
🔗 Venture in Eastern Europe 2024