Foarte rar spre deloc auzim despre gadgeturi create în România, cu potențial de a cuceri piața globală. Sunt rari antreprenorii care au curajul de a concepe și lansa pe piață produse electronice de uz general, în piețe extrem de competitive, dominate de jucători uriași pe plan global. Am descoperit că un medic stomatolog român a creat un iPhone al igienei orale, cu design, performanță și calitate premium, dar cu preț foarte prietenos.
Sonair este prima periuță de dinți sonică dezvoltată de un român și printre cele mai ușoare din lume, având doar 51 de grame. Proiectată pentru o utilizare intuitivă, Sonair are un design minimalist, oferă o autonomie de până la două luni cu o singură încărcare și transformă rutina de igienă orală într-o experiență simplă și plăcută, asigurând sănătatea orală pe termen lung la un preț accesibil.
Cătălin Dimir este medicul dentist care a creat și dezvoltat Sonair. Fondator al D`Institute, o clinică dentară high-tech din Cluj, care utilizează tehnologii digitale și promotor al conceptului Dentistry 2.0, Cătălin face parte din noua generație de medici dentiști care îmbrățișează și integrează tehnologia de ultimă generație în domeniul medical. Cătălin a studiat medicina dentară în New York, Brazilia și Germania. Întors în România, își dorește să revoluționeze industria medicală și să le ofere pacienților soluții eficiente și accesibile. După câțiva ani de prototipare, teste și îmbunătățire continuă și o investiție de peste 250.000 de euro, Cătălin Dimir și Sonair sunt gata să cucerească lumea.
Cătălin, cum a apărut ideea de a dezvolta prima periuță de dinți sonică românească?
– Ideea a venit dintr-o nevoie reală pe care am observat-o la pacienții mei. După fiecare tratament, le explicam că succesul nu depinde doar de noi în cabinet, ci și de cum își îngrijesc dinții acasă. Mulți dintre ei mă întrebau de garanție pentru procedurile realizate, dar trebuie să înțeleagă că nu putem oferi așa ceva în domeniul stomatologic, deoarece fiecare caz este unic și rezultatele variază în funcție de datele biologice ale fiecăruia, dar depind și de modul în care fiecare își îngrijește sănătatea.

Practic, succesul pe termen lung se împarte 50% între ce facem noi și 50% între eforturile lor acasă. Le spun mereu să respecte trei reguli esențiale: igienă, igienă și iar igienă. Am observat că, deși le recomandam periuțe sonice, mulți pacienți nu le cumpărau din cauză că erau scumpe, unele ajungeau chiar și la un cost de 1800 de lei. Așa că am vrut să le ofer o soluție: o periuță sonică accesibilă, dar performantă, cu toate caracteristicile necesare, fără funcții inutile. Îmi doream să fie foarte ușoară și cu o baterie care să dureze mult.
Care a fost cel mai lung sau costisitor pas în dezvoltarea Sonair? Cât timp a durat procesul de la idee la lansare?
– Dezvoltarea completă a durat cam doi ani și jumătate, iar primul an a fost dedicat în întregime prototipurilor, dezvoltării și rezolvării problemelor legale, cum ar fi trademarkurile și exclusivitățile. Acestea nu sunt lucruri simple când vrei să lansezi un produs pe piață și trebuie să te asiguri că ești protejat din punct de vedere legal.
Cel mai greu a fost să atingem greutatea și autonomia dorită. Mi-am dorit ca periuța să fie foarte ușoară, iar bateria să țină mult. În prezent, Sonair cântărește doar 51 de grame, are o autonomie de două luni cu o singură încărcare, prin USB type-C, și o garanție de doi ani. Practic, nu mai e nevoie să iei cu tine încărcătorul în vacanță.
Cum a influențat feedbackul utilizatorilor direcția în care a evoluat Sonair?
– Pacienții mei au fost, practic, lotul de testare. În clinica noastră, folosim camere intraorale HD pentru a monitoriza sănătatea orală și am observat că pacienții care foloseau Sonair se întorceau după șase luni fără depuneri de tartru. În plus, mi-au spus că simt că dinții lor sunt mai curați și mai albi, ceea ce se datorează vibrațiilor sonice, care elimină eficient tot ce rămâne pe dinți după ce consumi cafea, tutun, sosuri sau dulciuri.

Mulți dintre ei mi-au spus că nu mai vor să folosească alte periuțe după ce au încercat-o pe aceasta, mai ales când călătoresc. Faptul că periuța este ușoară, compactă și nu are nevoie de încărcare pentru luni de zile le oferă o mare flexibilitate. Unii pacienți mi-au spus că bateria ține atât de mult încât uită unde au pus încărcătorul. Asta ne-a arătat că autonomia de două luni nu este doar un avantaj, ci un game-changer.
Cu ce este periuța Sonair diferită de alte periuțe sonice de pe piață?
– În loc să adăugăm funcții complexe, cum ar fi conectivitate Bluetooth sau alte butoane inutile care în realitate nu aduc beneficii în igiena orală, noi am simplificat periuța. Are un singur buton și un LED care comunică esențialul – un mod de funcționare extrem de intuitiv. Vibrează la fiecare 30 de secunde pentru a semnala că este timpul să schimbi zona de periaj și se oprește automat după două minute, durata recomandată de spălare pe dinți. În plus, această simplitate ajută foarte mult în utilizare, mai ales când călătorești, fiindcă este ușoară și, ambalată în cutiuța ei, ocupă foarte puțin loc. Nu în ultimul rând, extrem de important în România, prețul este unul foarte accesibil, comparativ cu alte periuțe sonice de pe piață. Periuța noastră costă mai puțin de 100 de dolari, fiind de două sau chiar trei ori mai ieftină decât cele cu mărci faimoase, dar care au exact aceleași funcționalități și beneficii sau chiar mai puține.
Există planuri pentru extindere globală?
– Anul acesta, am participat la IFA Berlin, una dintre cele mai mari convenții de tehnologie din lume, unde am comparat periuța noastră cu alte produse. Spre surprinderea noastră, nu am găsit nicio periuță care să ofere un pachet complet de funcționalități la un preț atât de competitiv. Am realizat că produsul nostru are un loc pe piața internațională și poate concura cu succes cu branduri globale.
De asemenea, lucrăm la un model B2B în care vom colabora cu cabinetele stomatologice pentru a oferi pachete personalizate pacienților, cu logo-ul clinicilor pe produsele noastre. Vom fi prima entitate din domeniul sănătății orale care oferă această soluție de personalizare care crește valoarea relației între clinică și pacient.
Care a fost investiția inițială și cum a evoluat aceasta pe parcurs?
– Investiția inițială a fost destul de mare. Când am aflat ce înseamnă o cantitate minimă care trebuie produsă anual, am realizat că va fi nevoie de zeci de mii de euro. Am investit mult în exclusivități, în marcă și în protecția mărcii și proprietății intelectuale și am depășit un sfert de milion de euro în dezvoltarea periuței și a altor produse pentru igiena orală. Dar visul meu a fost să ofer pacienților un pachet complet, iar asta necesită o investiție considerabilă.
Produsele precum Sonair pot schimba obiceiurile de îngrijire orală?
– Cred că Sonair are potențialul de a schimba complet obiceiurile de igienă orală. Periuțele sonice, în general, sunt mult mai eficiente decât cele manuale sau chiar electrice obișnuite fiindcă tehnologia le ajută să ofere o curățare perfectă a danturii, iar Sonair este una dintre cele mai accesibile și performante de pe piață. Este important ca oamenii să înțeleagă că igiena orală nu se termină în cabinetul stomatologic. Când reușești să ai o periuță care face o mare parte din muncă pentru tine și o face eficient, te simți mai încrezător că vei avea dinți curați și sănătoși pe termen lung.

În paralel cu periuța, am dezvoltat și un irigator bucal, care înlocuiește folosirea aței dentare, și o linie de paste de dinți cu diferite efecte – de albire, de remineralizare. Visul meu a fost să creez un kit complet pentru igiena orală, astfel încât pacienții să aibă tot ce le trebuie într-un singur pachet.
Ce sfat le-ai da antreprenorilor din domeniul medical care doresc să dezvolte produse bazate pe inovație și tehnologie?
– Sfatul meu este să fie încăpățânați și să creadă în viziunea lor, chiar și atunci când lucrurile par să meargă împotriva lor. În dezvoltarea Sonair, am învățat că nu trebuie să te temi să inovezi și să fii disruptiv. Trebuie să pui nevoile pacientului pe primul loc și să construiești totul în jurul acestor nevoi. De asemenea, este foarte important să testezi produsul și să îl validezi în piață. Ascultă feedbackul clienților și adaptează-te rapid la nevoile lor.
Cum vezi viitorul relației dintre medic și pacient în contextul noilor tehnologii?
– Inteligența artificială va schimba fundamental această relație. De exemplu, acum folosim scanere intraorale asistate de AI sau radiografii care elimină erorile umane. Inteligența artificială nu oferă un diagnostic final, dar ne ajută să identificăm mai repede și mai precis tot ce este atipic și să fim mai obiectivi în diagnostic și tratament. Folosind comparația automată cu baze de date imense, putem evalua radiografiile pacienților în raport cu cele ale altor persoane de aceeași vârstă și sex din întreaga lume. Acest lucru ne permite să oferim diagnostice mult mai precise.
În final, ce mesaj ai pentru pacienții care încă au frică de dentist?
– Din păcate, mulți pacienți au fost traumatizați de experiențele din copilărie, când poate au fost tratați fără empatie sau fără pricepere ori anestezie sau au avut parte de interacțiuni și comunicare nepotrivite, care au generat anxietate. De exemplu, mirosul dintr-un cabinet de stomatologie de altădată – acel miros de eugenol, cu aromă de cuișoare – este foarte deranjant, înfricoșător și anxiogen pentru unii. Acestea sunt traume pe care le poartă și azi, dar trebuie să înțeleagă că vremurile s-au schimbat.

Acum, anestezia este de mare precizie, acul folosit este tăiat cu laser, este mult mai fin și aproape că nici nu îl simți. Există tehnici moderne prin care anestezia se face fără durere. De asemenea, trebuie să înțeleagă că mediul în care ne desfășurăm activitatea joacă un rol important. Are un miros diferit, lumina este diferită, iar medicii ar trebui să creeze un mediu relaxant. Practic, acum nu mai există niciun motiv pentru care cineva ar trebui să se teamă de dentist.
Sursă foto: arhiva personală Catălin Dimir
13 răspunsuri
Periuta este o chinezarie. Patentul e inregistrat in China. Dovezile se gasesc clar pe paginile produsului. Cautati periutele LULA pe Alibaba. E un white label comandat de pe Alibaba la 10 euro bucata. E un produs personalizat, si vandut in Romania. SCAM!
Mulțumim pentru mesaj.
Vom verifica informațiile trimise de tine și revenim cu un răspuns.
Personal, folosesc periuța Sonair de câteva luni, pot evalua calitatea materialelor din care este făcută și sunt convins că produsul la care faci tu referire este doar o copie, la acel preț.
Produsul asta e pozitionat ca unul premium. Il gasesti si pe Alibaba, dar si pe siteul lor oficial (lulaoralcare .com). Simplul fapt ca e fabricat in China nu mai echivaleaza azi cu un produs de calitate inferioara.
Ei, atat pe site cat si pe alibaba, ofera optiuni de personalizare in functie de cantitatea comandata. Materialele promotionale, bannere, ambalaje, culori, sunt identice cu cele prezentate de acest „inventator” roman.
Asadar, mi se pare greu de crezut ca o companie din China ar copia produsul si ar patenta produsul. Ar fi important sa stim unde e inregistrat patentul periutei Sonair, ce certificari de calitate si conformitate detine, unde e produsa efectiv, cine a condus cercetarea, cine a condus designul. Or aceste informatii lipsesc cu desavarsire si ridica semne mari de intrebare.
Produsul ăsta Sonair chiar este premium, eu îl folosesc deja și garantez treaba asta. Tu îl compari cu o poză de pe AliBaba și încerci să ne convingi că e același lucru, fără a face comparația fizică între cele două produse.
Scrie foarte clar în text că prototiparea a durat mai bine de doi ani și știm că produsul este deja în piață de un an, băieții de pe AliBaba au avut timp suficient să copieze produsul integral. Și chiar să te convingă pe tine că ei au creat ”originalul”.
Dacă stai să cauți, vei găsi pe AliBaba și telefoane identice cu iPhone, automobile exact ca ultimul model BMW, lenjerie intimă care arată exact ca VictoriasSecret, toate făcute de pirați în China, mult mai ieftine. Arată la fel, dar cu siguranță nu funcționează la fel.
Uite cum poți face, ca să te lămurești: comandă-ți chinezăria de pe AliBaba, folosește-o un picuț (dacă funcționează) și apoi fă o vizită la cabinetul lui Cătălin ca să o compari cu originalul. Tot acolo Cătălin îți va răspunde la toate întrebările și îți va arăta întreaga documentație care stă la baza produsului său, ca să fii tu liniștit. Până atunci, te rog mult să nu mai lansezi acuzații pe care nu le poți proba și să nu arunci atât de ușor în derizoriu munca de ani de zile a unor oameni pricepuți, harnici și serioși.
PS: Mulțumesc pentru momentele de relaxare, am râs mult la fraza asta: ”mi se pare greu de crezut ca o companie din China ar copia produsul si ar patenta produsul”.
Citeste din nou ultima parte a mesajului meu. Poate iti mai trece rasul.
„munca de ani de zile a unor oameni pricepuți, harnici și serioși.” Care oameni, care echipe? Asta intrebam si eu. Nu sunt nicaieri informatii cu aceste detalii.
Apropo, si water flosserul pe care „inventatorul” l-a dezvoltat poate fi gasit pe alte website-uri din rusia sau india. Aceleasi modele, aceleasi culori.
La fel si pasta de dinti pe care domnul o promoveaza. E un white label de pe Alibaba.
Probabil au venit companiile din China si au furat researchul si munca depusa de romanul nostru. Si acum fac profit pe spatele lui
Draga Doru,
Nu imi spune ca astea sunt argumentele tale impotriva informatiilor si intrebarilor ridicate de Tudor.
Raspunsul tau vine ori din ignoranta ori din rea vointa (conflict de interese).
Răspunsul este foarte simplu: produsul nostru este ORIGINALUL, beneficiază de doi ani de garanție și deține toate certificatele necesare în conformitate cu reglementările UE. Am fost implicați direct în faza de prototipare (prototipurile sunt dezvoltate la Cluj), iar ceea ce găsiți pe internet sunt doar copii ieftine și de calitate inferioară. Se pare că inclusiv producătorii chinezi au început să se copieze între ei, ceea ce generează această confuzie.
Am observat cateva aspecte care ridica mari semne de intrebare. Modelul LP33920, de pe alibaba, are certificari europene din anul 2020 (EMC compliance 2020, certificat CE din 2021, UKCA din 2023). Aceste certificari sugereaza ca produsul a fost aprobat pentru a circula pe pietele europene, purtand siglele certificarilor respective. Nu am gasit nicaieri detaliile astea despre asa zisul produs ORIGINAL (Sonair). Ceea ce pare fishy.
Un alt lucru care e suspect e folosirea imaginilor/animatiilor identica pe toate platformele pe care poate fi gasit produsul (site-ul Lula, Alibaba si site-ul dumneavoastra). Mai ales ca ei ofera full white label service and full customisation.
„Am fost implicați direct în faza de prototipare” poate fi interpretata ca o implicare partiala, sau o ambiguitate intentionata. Aceasta nu inseamna ca ati dezvoltat produsul. Produsul apare din neant pe piata din Romania. Nu e nimic specificat despre el. Iar marca inregistrata Sonair apare in romania abia in septembrie 2023.
In acest conteext consider ca e util sa clarificati aceste aspecte pentru a evita orice fel de neinelegeri si pentru a oferi o imagine mai clara si sincera asupra produsului.
Toate cele bune!
Mintim clientii ca asa ne-am construit brandul.
Investitia de zeci de mii in cercetare e in comanda minima de 1000 de bucati la 15 eur bucata personalizata pe brandul vostru. Iar prototiparea nu insemna cum arata logoul nostru pe produsul chinezesc white label.
Certificatele de EU sunt ale producatorului https://sc04.alicdn.com/kf/He78b4bf0759e4feda25b53933dadce68t.png nu sunt pe firma voastra „romaneasca”.
Dar poate ai patentul inregistrat la OSIM 🙂 sau certificatele pe firma ta si le putem vedea si noi? Ca inregistrarea de marci comerciale nu acopera tehnologia.
@Doru atentie la documentarea jurnalistica necesara unei astfel de stiri bombastice
Buna, Tudor! Multumim pentru feed-back! Tu ai incercat periuta noastra? Sunt multe variante pe Alibaba (ca la orice produs, de altfel), doar ca noi am inceput foarte romaneste (de fapt, european), cu pitch-uri la producatori, cu etape de prototipare si evident, cu toate fazele de certificari si aflilierea la norme europene si servicii de garantie. Stim ca si Apple e produs in China, iar asta nu il face ieftin (ironic, nu?). Traim intr-o lume in care totul este la indemana si transparenta nu mai poate fi eludata.
Folosesc periuta de mai bine de jumatate de an si pot spune ca e cea mai buna de pe piata. Calitatea produsului e top, bateria tine o luna-doua si faptul ca pot sa o iau cu mine peste tot, e ideal. Periajul a devenit un obicei mai placut, iar la controlul de 6 luni am fost intrebata ce s-a modificat in ingrijirea de acasa, observandu-se o imbunatatire majora a statusului dentar. Toata familia mea o foloseste si cred ca voi fi fidela brandului pe viata:)
Produsul promovat este premium, lejer poate concura cu orice altceva de pe piață în acest moment. Nu cred ca îți poți exprima părerea legat de el decât atunci când te convingi pe propria ta piele ca este exact așa cum se prezintă, un întreg pachet de sănătate, zâmbet, încredere și entuziasm.