Cărămizi de solidaritate – povestea primului teatru din România construit de comunitate

Gabor Tompa și Chris Simion-Mercurian la șantierul Grivița-53, primul teatru independent realizat din donațiile comunității

Chris Simion-Mercurian, regizoare și scriitoare, este omul care a pus prima cărămidă la tot ceea ce înseamnă azi Grivița 53 – primul teatru construit independent în România din 1946 încoace, finanțat exclusiv din donațiile unei comunități pasionate de „ctitori”.

În timp ce unii înalță ziduri care ne separă, alții construiesc ziduri care ne unesc. Într-un interviu publicat de Spotmedia, regizoarea vorbește despre importanța educației:

„Cu educația aș începe, aș investi în oameni de când sunt mici, aș schimba paradigma culturală «să moară și capra vecinului».

Natura umană are inevitabil și umbre, demoni, dar are și lumină și bunătate. Le-aș da curaj să creadă în memorie, în moștenire culturală, în respect, în solidaritate. Este nevoie de câteva decenii pentru a lucra pe această temă, dar nu e utopic.

Putem deveni o societate mai sănătoasă emoțional și mental. Teatrul are puterea să dea curaj, să schimbe perspectiva, să facă bine.”

În 2016, Chris a vândut casa bunicii și a cumpărat terenul de pe Calea Griviței 53, cu scopul de-a construi un teatru și de a lăsa în urmă o moștenire culturală, simbol pentru generațiile viitoare. Până azi, a adunat în jurul acestei inițiative peste 11.000 de oameni care au donat cărămidă cu cărămidă, uniți de același crez.

În urmă cu 8 ani, Grivița 53 era doar un vis, iar astăzi este un șantier pe ultima sută de metri, aproape de finalizare. În decembrie va avea loc etapa recepției, o condiție impusă de granturile SEE 2014-2021 prin Programul RO-Cultura, de care a beneficiat și acest proiect. Mai apoi, va urma etapa strângerii de fonduri pentru dotarea sceno-tehnică.

„Fiecare om care a devenit ctitor este o poveste în sine. M-au impresionat bătrânii care și-au cumpărat cărămidă din pensie, copiii care și-au luat bani din pușculiță și au donat, persoane aflate în situații critice de viață care s-au alăturat și au sprijinit financiar. 

A fi parte din această poveste înseamnă a fi parte din istoria culturală a Bucureștiului. Această poveste va rămâne peste generații, va fi scrisă, poate și ecranizată. Pentru că trebuie să rămână, trebuie să inspire, trebuie să fie un imbold pentru generația tânără.”, spune inițiatoarea proiectului.

Construirea teatrului este susținută de actori, regizori, scenografi, coregrafi, artiști plastici, muzicieni, personalități care au făcut performanță în alte domenii decât cel artistic, prieteni, oameni cu putere decizională din companii sau oameni simpli, pensionari, adolescenți, copii; toții au devenit ctitori ai acestui edificiu cultural, clădit mână de la mână, din cărămizi de solidaritate. 

La începutul anului, Raiffeisen Bank a lansat campania Ctitori Grivița 53, prin care invita publicul să dea o cărămidă de ajutor:

Sursă imagine cover: Pagina de Facebook Grivița-53 (în fotografie este Chris Simion-Mercurian alături de regizorul Gábor Tompa).

Știm cât de mult bine pot face veștile bune și exemplele pozitive, așa că îți aducem săptămânal în centrul atenției modelele de performanță, Încredere și Inspirație din România Performantă.

Ajută-ne și tu, spunându-ne: ce om, companie, produs sau serviciu din România crezi că este remarcabil? Ce model excepțional ai descoperit și ai vrea să afli mai multe despre el? Despre cine crezi că merită să scriem și ce ai vrea să-l întrebăm?

Distribuie

Spune ce crezi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletterul PozitiVești