Diana Filimon, fondatoarea Forum Apulum și co-fondatoarea publicațiilor pentru tineri „Gen, revistă”, „Gen, știri”, „Gen, sport” și „Gen Zette”, a devenit de curând a unsprezecea Ashoka Fellow din România. Evenimentul de lansare a avut loc la București, alături de comunitatea de creatori de schimbare pe care Ashoka o construiește de peste 7 ani în țară. Ca membru Ashoka, Diana se alătură unei rețele globale ce include peste 3.900 de antreprenori sociali din 98 de țări, toți susținuți pe viață de organizație.
Prin programul de fellowship, organizația le oferă membrilor săi o identitate, o comunitate și acces la o rețea vastă de resurse, sprijinindu-i să aducă schimbări sociale semnificative. Ashoka Fellows sunt recunoscuți pentru capacitatea de a găsi soluții inovatoare la probleme sociale complexe. Statisticile Ashoka arată că doar 1 din 10 milioane de oameni pe an devine Fellow, fiind cei care care aduc schimbări durabile, transformă sisteme și creează structuri noi pentru a avea un impact pe termen lung.
Cine este noua Ashoka Fellow?
Diana Filimon este filolog, expert în comunicare și activist pasionat, dedicată conectării tinerilor români cu știrile și implicarea civică. Folosind platforme precum Instagram și TikTok, inițiativele ei îi încurajează pe tineri să creeze și să publice știri relevante și ușor de înțeles, conectate la realitatea lor.
Proiectele Dianei nu se rezumă la livrarea de informații, ci îi inspiră pe tineri să se implice activ, să își asume responsabilități civice și să aibă încredere în puterea lor de a aduce schimbare. Ea sprijină tinerii din afara marilor centre urbane să descopere jurnalismul și să devină voci ale comunităților lor, construind astfel o societate mai responsabilă și mai incluzivă.
„De aproape 8 ani lucrăm direct cu tinerii din medii diverse, în special cu cei care au acces mai redus la oportunități și tot ce facem este să încercăm să îi înțelegem cât mai bine și să creăm proiecte care să îi ajute să fie cetățeni mai implicați în comunitate. Apropierea de ei ne-a permis să depistăm niște semne în timp util despre încotro se duc tinerii ca opinii politice, idei despre lume și obiceiuri de consum al informației și să ne dăm seama cum putem să îi ajutăm să fie mai conectați la lumea din jur și cu mai multe ocazii de a se face auziți. Mă bucur tare mult că mă pot alătura unei rețele de oameni care fac mici minuni prin munca lor și cu ajutorul cărora să pot crește ideile de la care am pornit Forum Apulum și proiectele noastre.” , spune Diana Filimon, Ashoka Fellow.
Cum ajungi parte din rețeaua Ashoka?
Procesul de selecție pentru Ashoka Fellowship este intens și transformator. Candidatul trece printr-o călătorie de auto-descoperire, își perfecționează ideile și poate explora noi perspective. Selecția se bazează pe cinci criterii-cheie: noutatea ideii, impactul social, abilitățile antreprenoriale, creativitatea și fibra etică, fiind un model preluat de multe organizații internaționale.
Ca Ashoka Fellow, Diana Filimon va primi resurse importante pentru a-și dezvolta viziunea, inclusiv o bursă personalizată pe trei ani, mentorat și acces pe viață la rețeaua globală Ashoka, plină de experți și resurse de cunoaștere. Această rețea facilitează colaborarea între Fellows, sprijinind parteneriate și inițiative cu impact extins.
Ashoka promovează o cultură globală a schimbării, ajutând Fellows să își dezvolte ideile și să aducă transformări sociale majore. În România, rețeaua include 10 antreprenori sociali remarcabili, care au avut un impact în domenii diverse, de la jurnalism de investigație la protejarea biodiversității și combaterea discriminării. În medie, un Ashoka Fellow influențează viețile a peste 200.000 de oameni.

93% din Ashoka Fellows influențează politici publice și în 90% din cazuri, ideile lor sunt preluate și implementate de alte organizații:
„Este o bucurie să o avem pe Diana Filimon alături în efortul de a accelera implicarea civică a tinerilor și de a crea spații care să le permită să se exprime și să contribuie în societate. Sondajele noastre arată că 1 din 2 tineri spun că au nevoie de mentori de la care să învețe despre antreprenoriat social, iar Diana este un exemplu inspirațional de rol asumat în acest sens, cu multă empatie și delicatețe față de problemele lor reale.
Prin viziunea și reziliența sa, Diana nu doar că abordează una dintre cele mai mari provocări ale societății noastre, dezinformarea în rândul tinerilor, dar reușește să creeze un ecosistem de educație și implicare civică care are potențialul de a schimba profund mentalități și comportamente. Ne dorim să ducem mai departe împreună valorile comunității – în care ne susținem reciproc, învățăm împreună și unii de la alții, împărtășim atât realizările, cât și vulnerabilitățile, într-un mediu sigur”, spune Mihaela Vasiloi, Ashoka Fellows Scouter, Ashoka România.
Despre Ashoka România
- Ashoka este o organizație globală pentru susținerea antreprenoriatului social și schimbărilor sistemice, fiind aleasă constant în top 10 cele mai inovative organizații din lume.
- Programul Ashoka Fellowship este o recunoaștere pe viață și acces la o comunitate globală de susținere. Statistic, poate fi aleasă o persoană din 10 milioane de oameni pe an.
- Ashoka România este prezentă în țară din 2017 și a identificat și susținut până în prezent 10 Ashoka Fellows, Diana Filimon fiind a 11-a.
Fondată pe principiul „Toți suntem creatori de schimbare” (Everyone a changemaker), a fost clasată pe locul 7 în topul ONG-urilor de impact realizat de thedotgood. și se află constant în top 10 din 2015. Prezentă în România din 2017, organizația își propune să construiască o societate în care fiecare cetățean devine un agent al schimbării, capabil să găsească soluții creative pentru problemele sociale. Ashoka România este susținută de Romanian-American Foundation, partenerul său de lansare.
Surse foto: Diana Filimon
Un răspuns