Dirijorii de aeroporturi: platformele software construite de AirportLabs la Cluj susțin călătoriile aeriene pentru un miliard de pasageri anual

De la stânga la dreapta Miklós-Károly Nyeste, Alexandru Ciobică, Sergiu Bolba și Alex Tomșa O parte din echipa AirportLabs la evenimentul de decernare a premiilor RedDot Awards 2024

Industria aviatică este una dintre cele mai complexe și mai riguroase domenii ale lumii moderne, iar în spatele fiecărui zbor perfect sincronizat se află o orchestră formată din oameni, procese și tehnologii. În mijlocul acesteia, AirportLabs, companie românească fondată de Ligiu Uiorean în 2015, a devenit un dirijor discret, dar important, în transformarea modului în care aeroporturile colaborează și își gestionează resursele.

De la aplicații mobile care simplifică comunicarea, până la sisteme avansate de monitorizare și decizie, produsele AirportLabs demonstrează că inovația românească poate concura la cel mai înalt nivel. În spatele acestor realizări se află o echipă dedicată, bine sudată și o viziune clară: aceea de a transforma complexitatea aeroportuară într-o experiență fluidă și precisă.

Produsele AirportLabs sunt utilizate în aproape 60 de aeroporturi din întreaga lume, începând de la aeroporturi cu 100.000 până la 100.000.000 de pasageri. 20 din primele 100 de aeroporturi din întreaga lume folosesc produsele AirportLabs. Doar în acest an, numărul clienților care au ales produsele AirportLabs a crescut cu 20%. În prezent, aplicațiile create de AirportLabs facilitează zborul în condiții optime pentru peste un miliard de pasageri anual. În 2024, AirportLabs a câștigat premiul RedDot pentru excelență în designul interfeței și experiența utilizatorului, un rezultat ce reflectă atenția lor deosebită pentru detalii.

Margareta Iancu (Marketing Communications Manager), Ioana Simtion (Head of Product), Petra Suciu ( Employee Experience Manager) și Ligiu Uiorean (fondatorul AirportLabs)
Margareta Iancu (Marketing Communications Manager), Ioana Simtion (Head of Product), Petra Suciu (Employee Experience Manager) și Ligiu Uiorean (fondatorul AirportLabs) la întâlnirea cu echipa PozitiVești

Inovația românească cu impact global: principiile din spatele produselor dezvoltate de AirportLabs

Succesul AirportLabs se sprijină pe o fundație solidă de principii bine definite care ghidează deciziile de produs și colaborările cu clienții. 

Ioana Simtion, Head of Product, explică cei cinci piloni ai designului de produs software, așa cum este realizat la AirportLabs:

  1. Autonomie: „Ne dorim ca fiecare utilizator să devină independent, nu dependent de suportul nostru. Nu punem clientul în fața unor soluții prea complexe, pe care să nu le poată înțelege. Avem un departament de product design, nu doar de UX, care gândește modul în care utilizatorul interacționează cu software-ul nostru. Ne dorim ca interacțiunea să fie simplă și sigură, astfel încât să-și poată desfășura sarcinile rapid și cu încredere.”
  2. Prototipare și înțelegerea problemei: „Înainte de a sări la soluții, ne concentrăm pe înțelegerea contextului. Prototiparea ne permite să testăm și să discutăm ideile cu clientul sau utilizatorul final înainte de implementare, iar asta ne oferă claritate. Este dificil să înțelegi ceva doar citind sau imaginându-ți, iar prototiparea ne asigură că implementarea răspunde cât mai precis soluției propuse.”
  3. Relevanță: „Când proiectăm funcționalitățile, le gândim pentru întreaga industrie. Unele aeroporturi au situații extrem de specifice și după ce analizăm problema, ne dăm seama că, în anumite cazuri, soluțiile personalizate sunt necesare. Totuși, când dezvoltăm un nou feature, avem în vedere întreaga comunitate de aeroporturi și integrăm ulterior acea capabilitate în produs, astfel încât să beneficieze toți de ea.”
  4. Eficiență internă: „Evităm duplicarea muncii. Dacă un feature există deja într-un proiect, toată echipa este informată despre acest lucru pentru a lucra eficient.”
  5. Simplitate: „După ce identificăm o soluție, ne întrebăm adesea dacă nu am putea să o facem mai simplă și să rezolvăm problema pe termen lung. De multe ori, tentația este să apelăm la soluții rapide, dar noi încercăm să facem un pas înapoi și să evaluăm dacă soluția nu poate fi simplificată. În product management, adoptăm un model bazat pe idei și împărțim problema în iterații mai mici. Astfel, învățăm din fiecare iterație și aplicăm aceste lecții pentru următorul pas.”

Cum identifică nevoile clienților?

„Abordarea noastră în privința dezvoltării produselor constă în a ne găsi un aeroport partener cu care să colaborăm. În acest fel descoperim nevoile reale. Desigur, ne documentăm din studiile de piață, dar nimic nu se compară cu discuțiile directe și construirea efectivă a produsului. De-a lungul dezvoltării unui produs, învățăm continuu și ajustăm pe măsură ce observăm lacune sau îmbunătățiri necesare.”, spune Ioana.

De asemenea, compania participă activ la evenimente de profil – de exemplu, Passenger Terminal Expo, unul dintre cele mai importante evenimente internaționale din industria aeroportuară, care reunește specialiști, furnizori de tehnologie, administratori de aeroporturi și companii aeriene din întreaga lume. 

Oferă o platformă de prezentare a celor mai noi soluții tehnologice în domeniul operațiunilor aeroportuare, o oportunitate esențială pentru furnizorii de tehnologie de a-și prezenta inovațiile, de a interacționa direct cu cei care iau deciziile din industrie și de a înțelege mai bine tendințele și provocările actuale din sectorul aeroportuar. În plus, AirportLabs menține legătura cu instituții de reglementare precum IATA și Eurocontrol pentru a rămâne la curent cu normele industriei.

Un rol crucial îl joacă Forumul Airport Community App, o comunitate formată din utilizatorii aplicației Airport Community App care se reunesc de două ori pe an pentru a face schimb de idei.

„Este inedit faptul că se întâlnesc pentru a face schimb de idei despre cum anume folosesc produsul în nevoile lor curente, dar și despre direcții de dezvoltare ale produsului care să răspundă nevoilor în continuă evoluție. Își povestesc unii celorlalți cum folosesc produsul în contexte specifice, iar asta îi ajută să-și rezolve propriile probleme cu ajutorul soluției noastre.”, adaugă Margareta Iancu, Marketing Communications Manager.

Pentru AirportLabs, inovația nu înseamnă doar tehnologii avansate, ci și o perspectivă nouă asupra problemelor comune din industrie. „Aceste conexiuni ne ajută să înțelegem mai bine nevoile clienților și să îmbunătățim continuu produsele, bazându-ne pe observații critice și exemple concrete.”, concluzionează Ioana Simtion.

Ioana Simtion, Head of Product (stânga) alături de Petra Suciu, Employee Experience Manager (dreapta) al AirportLabs la întâlnirea echipei PozitiVești cu o parte din echipa AirportLabs
Ioana Simtion, Head of Product (stânga) alături de Petra Suciu, Employee Experience Manager (dreapta) al AirportLabs la întâlnirea echipei PozitiVești cu o parte din echipa AirportLabs

Cultura organizațională – un echilibru între agilitate și structură: Succesul unei organizații înseamnă să pui oamenii pe primul loc

Cultura AirportLabs pune în centru oamenii, de la utilizatorii din aeroporturi până la angajați. Petra Suciu, Employee Experience Manager, subliniază importanța valorilor organizației: „Angajații noștri sunt evaluați nu doar pe baza performanțelor, ci și a modului în care îmbrățișează valorile companiei: transparență, colaborare, eficiență și perseverență”.

AirportLabs are, în prezent, 93 de angajați, cu o distribuție aproape egală între bărbați și femei. În ultimii 3 ani și-a dublat numărul de angajați și continuă să angajeze, în timp ce alte companii concediază. „Avem colegi care au început ca interni și acum sunt mentori sau fac parte din echipa de management. Investim în dezvoltarea fiecărui angajat, oferindu-le autonomie și resurse pentru a-și explora potențialul.”, explică Petra.

Compania încurajează echipele cross-funcționale, care includ toți profesioniștii de care e nevoie pentru a dezvolta produse relevante. Aceste echipe autonome pot lua decizii rapid și eficient. De exemplu, o astfel de echipă poate include un front-end developer, unul back-end, specialiști în quality assurance, un product manager, un project manager care gestionează relațiile cu clienții, și un product designer. Fiecare dintre aceștia contribuie la succesul produsului și al companiei.

AirportLabs reprezintă un exemplu de echilibru între caracteristicile unui start-up și structura necesară unei organizații globale, păstrând în prim-plan valorile și dezvoltarea oamenilor care o compun.

„Am păstrat agilitatea unui start-up, dar am adăugat structura necesară unei companii care concurează la nivel global. Ne uităm la growth path-ul fiecărui angajat, nu doar la atingerea unor KPIs. Ne concentrăm pe dezvoltarea profesională și personală, astfel încât fiecare să simtă că are un impact real asupra produsului.”, explică Ioana Simtion.

„Este mai greu să păstrezi echipa unită decât să o construiești”, recunoaște Petra Suciu, Employee Experience Manager, dar acest mix de flexibilitate și structură ajută compania să rămână competitivă. Cu toate că numărul angajaților a crescut, AirportLabs organizează întâlniri săptămânale cu toți angajații pentru a menține comunicarea deschisă și colaborarea. „Nu mai lucrăm nici măcar cum o făceam acum doi ani; am evoluat continuu, iar evoluția organizațională ne-a ajutat să păstrăm ceea ce funcționează”, completează Ioana.

Valorile care stau la baza culturii organizaționale

AirportLabs își fundamentează cultura organizațională pe trei principii:

  1. Centrarea pe oameni: bunătate și colaborare, asertivitate, transparență și siguranță psihologică.
  2. Focalizarea pe calitate: eficiență, responsabilitate, deschidere și transfer de cunoștințe.
  3. Angajamentul pe termen lung: perseverență, inițiativă, predictibilitate și responsabilitate.

Compania sprijină autonomia angajaților, oferindu-le posibilitatea de a-și alege cursurile de formare sau de a lucra de acasă. În plus, transparența salarială este un principiu cheie, fiecare rol având un interval salarial comunicat onest în descrierea anunțului de job.

Un alt aspect important este implicarea pe termen lung, susținută prin inițiative care încurajează dezvoltarea profesională și personală.

„Mulți candidați ne spun că își doresc să se alăture unei companii de produs în care să rămână pe termen lung. Aici, vei acumula cunoștințe tehnice și vei înțelege nu doar cum să devii mai bun în rolul tău, ci și cum să aplici aceste cunoștințe în domeniul aviației. Fiecare contribuție individuală se reflectă în calitatea finală a produsului. Aceste aspecte te ghidează în dezvoltarea ta. Odată ce ai progresat, contribuția ta devine esențială pentru atingerea standardelor de calitate pe care le-am stabilit împreună.

De exemplu, ca product manager, vei învăța nu doar cum să devii mai bun în rolul tău, ci și cum să aplici aceste cunoștințe în domeniul aviației. Vei înțelege de ce utilizatorii deschid aplicația la o anumită oră sau de ce interfețele arată într-un anumit fel. Și, în final, vei contribui direct la dezvoltarea produsului și la succesul echipei.”, punctează Petra.

Petra Suciu, Employee Experience Manager, la întâlnirea echipei PozitiVești cu o parte din echipa AirportLabs
Petra Suciu, Employee Experience Manager, la întâlnirea echipei PozitiVești cu o parte din echipa AirportLabs

Transparența e nelipsită din procesul de recrutare

Recrutarea este un proces atent, în care se pune accent pe atitudine și mentalitate. „Încercăm să găsim oameni talentați, chiar dacă nu au multă experiență, și să vedem potențialul lor. Investim mult în dezvoltarea acestora. Avem colegi care au început ca interni și au rămas alături de noi, iar acum sunt mentori sau chiar fac parte din echipa de management”, ne împărtășește Petra.

AirportLabs adoptă o abordare transparentă în procesul de recrutare, oferind detalii clare în anunțurile de job și în discuțiile cu candidații. Fiecare rol are un pachet salarial bine definit, stabilit în funcție de nivelul de experiență. Deși intervalul salarial este prestabilit, compania valorizează și recunoaște expertiza, cunoștințele și experiența unică a fiecărui candidat, adaptând oferta în mod corespunzător în funcție de candidat. Iată exemple de poziții deschise în prezent în cadrul AirportLabs și pachetele salariale aferente: business analyst junior  – variază între 800 la 2000 de lire brut; backend developer mid-senior – între 2500 și 4500 de lire brut și project manager – între 2100 și 3500 de lire brut.

Selecția candidaților include teste pentru a verifica competențele tehnice și abilitățile necesare fiecărui rol. De asemenea, echipa este atentă la competiție, asigurându-se că standardele interne sunt aliniate la cele mai bune practici din industrie. Prin transparență, autonomie și un focus pe dezvoltarea personală a angajaților, AirportLabs demonstrează că succesul unei organizații constă într-o cultură care pune oamenii pe primul loc.

Implicarea echipelor în decizii și oportunitățile de dezvoltare

Un aspect unic al culturii AirportLabs este implicarea echipelor în procesul de recrutare, ne spune Petra. „Colegii sunt implicați activ pentru a evalua dacă noul candidat se potrivește rolului și echipei. Asta le oferă multă încredere și autonomie.”

Angajații beneficiază de bonusuri oferite de două ori pe an și de un buget anual pentru training, pe care îl pot gestiona ei înșiși. Sistemul de bonusuri este bazat pe evaluare reciprocă: „Bonusurile sunt oferite de două ori pe an, iar colegii își împart bugetul între cinci persoane, fără implicarea echipei de management. Fiecare angajat are un buget egal și poate acorda puncte celor care l-au ajutat cel mai mult. Le oferim libertate de alegere a direcției de dezvoltare, susținându-i dacă vor să facă schimbări în carieră.”

Procesul de evaluare al angajaților are loc de două ori pe an și este strâns legat de valorile companiei, nu doar de performanțe. „Nu evaluăm doar rezultatele, ci și modul în care fiecare angajat îmbrățișează și pune în practică aceste valori. Credem că comportamentul nostru este influențat de valorile colective.”, ne explică Petra.

„Le oferim autonomie și încredere angajaților, inclusiv în alegerea cursurilor de formare, a modului de lucru sau a zilelor de concediu. Dacă avem încredere în ei să creeze produse care gestionează aeroporturi, avem încredere și că pot să-și gestioneze propriul mod de lucru, își pot alege cursurile pe care vor să le urmeze sau zilele de concediu.”, subliniază Margareta Iancu, Marketing Communications Manager.

Margareta Iancu, Marketing Communications Manager (stânga) și Ioana Simtion, Head of Product (dreapta) la AirportLabs la întâlnirea echipei PozitiVești cu o parte din echipa AirportLabs
Margareta Iancu, Marketing Communications Manager (stânga) și Ioana Simtion, Head of Product (dreapta) la AirportLabs la întâlnirea echipei PozitiVești cu o parte din echipa AirportLabs

Soluțiile AirportLabs reduc costurile și optimizează procesele. Airport Community App aduce economii de 2 milioane euro lunar

Fiecare generație de produse dezvoltată de AirportLabs marchează o etapă importantă în transformarea operațiunilor aeroportuare:

Prima generație: Airport Community App, cea mai folosită aplicație din industria aeroportuară

Cu peste 330.000 de utilizatori înregistrați, Airport Community App a devenit cea mai folosită aplicație aeroportuară din acest moment. Acum nouă ani, când a fost lansată, echipa a răspuns unei nevoi esențiale în operațiunile aeroportuare: necesitatea unei platforme unificate de comunicare în timp real, care să susțină echipele direct în teren. Până atunci, dependența de ecranele fixe și costurile ridicate ale comunicării prin SMS limitau semnificativ eficiența operațională.

Astăzi, soluția dezvoltată de AirportLabs transmite lunar 40 de milioane de notificări instant și generează, doar prin această funcționalitate, economii de aproximativ 2 milioane de euro lunar pentru fiecare aeroport mare care o utilizează. Acest impact se traduce direct în optimizarea costurilor operaționale ale aeroporturilor și, implicit, în tarife mai accesibile pentru călători.

În prezent, aplicația este un ecosistem complex, cu peste 130 de funcționalități, care optimizează sute de fluxuri din operațiunile aeroportuare. De exemplu, funcționalitatea „Raportarea de Probleme” îi permite fiecărui angajat al aeroportului să semnaleze orice problemă, oricât de mică. Cu peste 16.000 de probleme rezolvate lunar, aceasta a devenit un instrument indispensabil pentru optimizarea operațiunilor aeroportuare și pentru asigurarea unei experiențe de călătorie impecabilă.

A doua generație: optimizarea proceselor specifice

A doua generație de produse a abordat provocări mai complexe, cum ar fi gestionarea cozilor și a operațiunilor de asistență la sol. Soluția GCAM (Total Ground Handling Management), de exemplu, integrează procesele de handling la sol cu ajutorul inteligenței artificiale pentru a prezice întârzierile și a optimiza alocarea resurselor.

Pe partea de gestionare a cozilor, Laminar folosește senzori portabili pentru a monitoriza fluxul de pasageri și a prezice timpii de așteptare, asigurându-se că resursele sunt utilizate optim.

Serviciile de handling la sol cuprind administrarea şi supraveghere la sol, asistenţa pasagerilor, gestionarea bagajelor, mărfurilor şi a corespondenţei, pregătirea aeronavei pentru decolare şi aterizare, precum şi asistenţa acordată pe suprafaţa de mişcare a navei.

A treia generație: decizii informate în timp real

Cea mai recentă generație include soluții precum RealTime Airport, un „digital twin” al aeroportului, care integrează date despre zboruri, vreme, bagaje și resurse, oferind o vizualizare completă și ajutând la luarea deciziilor colaborative. Acest produs este destinat în special echipelor din Airport Operation Control Center (AOCC), responsabile de planificarea și coordonarea operațiunilor în timp real.

Celelalte soluții oferite de AirportLabs acoperă o gamă largă de nevoi, incluzând:

  • SkyCore AODB: O bază de date operațională avansată (AODB) care servește drept „creier” al operațiunilor aeroportuare, centralizând și sincronizând toate informațiile relevante.
  • RealTime Airport: Un „digital twin” al aeroportului, oferind o vizualizare completă și în timp real a tuturor activităților, facilitând astfel luarea deciziilor informate. 
  • Allegra RMS: Un sistem de management al resurselor pentru operațiunile aeroportuare care optimizează utilizarea resurselor aeroportuare, cum ar fi personalul, echipamentele și infrastructura, pentru a îmbunătăți eficiența și experiența pasagerilor. Inovația acestui produs  fiind în sine creșterea încrederii in tehnologie prin faptul ca alocatorii de resurse pot să aleagă să lase sistemul să aloce automat cea mai optimă variantă a planului și să intervină manual tot mai puțin. 
  • PocketFlights: „Le permite pasagerilor să scaneze un cod QR și să acceseze informații despre zboruri direct într-un browser, fără a fi necesar să instaleze o aplicație. Această soluție este utilă atunci când există întreruperi ale electricității sau alte probleme tehnice, oferind un mod eficient de a comunica cu pasagerii. Este prima aplicație care ajunge direct la pasageri, îmbunătățind comunicarea și eficientizând operațiunile aeroportului, asigurându-se că pasagerii nu sunt lăsați confuzi sau pierduți în situații neprevăzute.”, ne explică Ioana Simtion, Head of Product.
  • Alte soluții: AirportLabs oferă și o serie de alte produse specializate, cum ar fi sisteme de gestionare a cozilor, platforme de comunicare cu pasagerii și soluții de integrare a datelor.
Ligiu Uiorean, fondatorul AirportLabs
Ligiu Uiorean, fondatorul AirportLabs, la întâlnirea cu echipa PozitiVești

***

AirportLabs ne arată modul în care inovația, viziunea clară și o echipă unită pot transforma o idee într-un succes global. Dincolo de tehnologiile avansate și soluțiile implementate, povestea companiei este o lecție despre curaj, adaptabilitate și puterea de a privi dincolo de provocări și dificultăți. Pentru Ligiu Uiorean și echipa sa, aeroporturile nu sunt puncte de tranzit, ci oportunități de a crea experiențe mai bune pentru milioane de oameni și de a redefini standardele industriei prin soluții adaptate unui mâine mai bun.

Imagine cover: de la stânga la dreapta – Miklós-Károly Nyeste, Alexandru Ciobică, Sergiu Bolba și Alex Tomșa | O parte din echipa AirportLabs la evenimentul de decernare a premiilor RedDot Awards 2024

Știm cât de mult bine pot face veștile bune și exemplele pozitive, așa că îți aducem săptămânal în centrul atenției modelele de performanță, Încredere și Inspirație din România Performantă.

Ajută-ne și tu, spunându-ne: ce om, companie, produs sau serviciu din România crezi că este remarcabil? Ce model excepțional ai descoperit și ai vrea să afli mai multe despre el? Despre cine crezi că merită să scriem și ce ai vrea să-l întrebăm?

Distribuie

Scris de

  • Izabella e content writer și marketing specialist. Scrie și editează newsletterele Hacking Work alături de colegii ei, coordonează și organizează conținutul editorial, prelucrează episoade de podcast și mai stoarce idei crețe printre două articole. În timpul liber, are grijă de site-ul personal și scrie și trimite newsletterele CooltCluj și Coolturalist. Deși pare idealist, speră la un viitor cu oameni mai empatici, responsabili și senini.

    Articole publicate

Spune ce crezi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletterul PozitiVești