Federația Română de Fotbal (FRF) a demarat un proiect de evaluare psihologică pentru loturile naționale de juniori, coordonat de Andrada Vincze, psiholog sportiv. Programul se adresează jucătorilor din categoriile U15-U19 și se concentrează pe aspectele esențiale ale performanței sportive.
Evaluarea psihologică: un proces complex
Testarea include o serie de evaluări care durează între 2 și 3 ore și măsoară abilități cognitive, trăsături de personalitate, sănătatea mentală și capacitatea de recuperare.
„Este o baterie de teste care durează undeva între 2 și 3 ore, în funcție de ritmul sportivului, de cât de obosit este în ziua respectivă și de cât de implicat este. Unii au nevoie de mai multe pauze, alții fac repede și nu se opresc deloc pe parcursul testului.”, explică Andrada Vincze, „psihologul campionilor”, într-un interviu acordat pentru gsp.ro
De asemenea, specialista subliniază că această metodă de evaluare este una inovatoare, nu doar în România, ci și la nivel internațional:
„Cred că este unic. Cu siguranță, niciun alt sistem de evaluare nu este atât de complex ca acesta. Necesită foarte multă resursă umană. Trei ore ori 150 de sportivi, la care se adaugă toată analiza de date, rapoartele și așa mai departe. E o muncă enormă.”
Cum sunt folosite rezultatele?
Scopul principal al testării este de a identifica aspectele care trebuie îmbunătățite și de a oferi antrenorilor, cluburilor și părinților informații relevante despre dezvoltarea jucătorilor.
„Ele ajung, în primul rând, la antrenorii loturilor, apoi la cluburi, la părinți și, bineînțeles, la sportivi. Scopul este de a identifica acele abilități care nu sunt suficient de bine dezvoltate. De exemplu, dacă vedem că un sportiv are un scor sub 16 la memorie vizuală, să știm cum trebuie să vorbim cu el și unde mai are de lucrat. Pe termen lung, acesta ar trebui să primească de la club exerciții și să facă antrenamentul potrivit pentru a-i dezvolta abilitatea mentală respectivă.” – explică Andrada pe scurt.
Un alt aspect important este colaborarea cu antrenorii, pentru ca informațiile obținute să fie aplicate în pregătirea echipei.
„Facem asta și la nivel de grup, prin intermediul unui curs sau atelier, în care discutăm despre evaluări, cât și individual, în discuții legate de sportivi. Bineînțeles, această evaluare psihologică nu vine înaintea evaluării fotbalistice. Nicidecum nu va fi vreodată rolul psihologului să construiască o echipă, ci să ajute antrenorii să aibă cei mai buni jucători pentru următorul meci.”
După finalizarea primei etape de testare, urmează transmiterea rezultatelor către cluburi și dezvoltarea unor programe de antrenament personalizate. Peste un an, testările vor fi reluate pentru a analiza progresul. Un alt element esențial în dezvoltarea tinerilor sportivi este susținerea pe care o primesc acasă. FRF derulează și programe pentru părinți, ajutându-i să înțeleagă cum să fie implicați în mod optim.
Un mesaj pentru tinerii sportivi
Andrada Vincze a transmis un mesaj important pentru copiii care visează la o carieră în sport:
„Sunt foarte multe lucruri mult mai importante decât sportul și decât rezultatul. E important să fii modest, să fii recunoscător, să mergi la școală. Văd o presiune mult prea mare pe copii, vrem să fie mult prea repede adulți, să aibă rezultate. La 14-15 ani, sunt alte lucruri mai importante. Să ajungi la timp la ședințe, să-ți faci temele, să strângi lucrurile după tine. Pe termen lung, ele te vor face și mai performant. Dacă vei reuși să te raportezi așa la sport, atunci și răspunsul tău emoțional atunci când pierzi un meci sau când urmează o partidă cu miză, va fi mult mai temperat. Dacă vei vedea că sunt alte lucruri mai importante decât sportul. Cred că dacă am reuși să le transmitem această idee copiilor, am avea mai mulți campioni”
Proiectul coordonat de Andrada Vincze reprezintă un pas important pentru dezvoltarea fotbaliștilor români, punând accent pe un aspect esențial: performanța sportivă nu înseamnă doar abilități tehnice, ci și o minte echilibrată și pregătită pentru competiție. Despre Andrada am scris mai pe larg într-un interviu demn de „Bulevardul Eroilor”, pe care te invităm să-l descoperi AICI.
Sursa foto cover: Federația Română de Fotbal