Ionuț Rada, fost fotbalist de performanță și fondator al conceptului „The Rada Way”, este un exemplu al rezilienței și al puterii de a transforma greutățile în lecții valoroase, numai bune de purtat și împărtășit prin lume. După ani în care s-a confruntat cu presiunea performanței, Ionuț și-a reinventat misiunea: iar acum inspiră oameni să-și depășească limitele, să se ridice după eșecuri și să îmbrățișeze valorile care le dau stabilitate și sens.
Într-o societate care ne învață des că eșecurile merită puse la zid, Ionuț Rada ține să ne amintească că progresul real vine arareori doar din succese – iar pentru asta, a împărtășit cu noi principalele idei din spatele filosofiei sale de viață și a proiectului The Rada Way.
Cred că în a doua parte a carierei și a vieții mele asta este menirea mea: să ajut oamenii să depășească momente grele și să-i motivez să facă mai mult sport prin pasiunea mea pentru sport și prin ceea ce fac acum cu The Rada Way. De fiecare dată când aleg să postez un video, o fac cu pozitivitate, pentru că știu că e nevoie de asta. Știu că sunt oameni, adulți și copii care poate trec printr-o perioadă mai dificilă, iar videourile pe care le pun dimineața îi motivează.
Valorile îți dau mentalitatea și îți ghidează comportamentul
În orice relație, meserie sau domeniu este nevoie de valori sănătoase, în care eu cred foarte mult – responsabilitate, disciplină, educație, perseverență. Și de o minte la fel de sănătoasă, care să-ți spună să continui chiar și atunci când nimeni nu mai crede și poate chiar și tu te îndoiești de tine. Pentru mine, tot ceea ce am realizat, cu bune și cu rele, a avut la bază aceste valori, dar și faptul că am învățat din greșeli. Nu există o rețetă general valabilă. Este vorba despre way, despre drumul pe care îl descoperi și îl parcurgi. Drumul tău – pentru că dincolo de talent, în orice domeniu activezi, în momentul în care ai valori sănătoase și crezi în ele, cu siguranță vei putea reuși. Aceste valori ne dau liniște, stabilitate și mândrie, pe care de multe ori o căutăm.
Pare așa un clișeu când auzi „Băi, crezi în visul tău”, dar în momentele dificile, chiar și acum, când construiesc acest proiect, cred în visul meu și asta mă motivează în fiecare zi. Visul meu este ca The Rada Way să ajungă cel mai cunoscut brand de sport, să inspire oamenii care se identifică cu ceea ce fac eu și cu valorile pe care le promovez. Doar că e nevoie de multă muncă – și, poate chiar mai important, de o calibrare a trupului și minții.
Greșeala e treaptă spre succes
Atunci când greșești, pierzi sau ratezi ceva este frustrant și greu. Dar întotdeauna le spun celor cu care lucrez că acela e un bun moment în care să învețe. Mulți îmi spun „Da, ție ți-e ușor să spui asta”. De obicei, sunt de acord cu ei și le zic: „Am trecut prin situația asta și înțeleg perfect cum e să simți că a căzut cerul pe tine, că toată lumea se uită la tine, că presa vuiește, că antrenorul te face în toate felurile. Însă este doar o greșeală, nimic mai mult”. Le amintesc că atunci când au început, au făcut-o pentru că iubesc acel sport sau acea meserie. O greșeală nu-i nimic altceva decât o oportunitate de a învăța, de a îmbunătăți lucrurile și de a te pregăti mai bine.
Din punctul meu de vedere, o greșeală frecventă este identificarea cu o altă persoană, fie ea antrenor sau model, urmată de concluzia „eu n-o să pot/ eu n-o să reușesc”. În primul rând, oamenii își setează așteptări nerealist de mari. De exemplu, se întorc dintr-un concediu și își propun obiective foarte stricte, cum ar fi: renunță la pâine, nu mai consumă anumite alimente, fac antrenamente grele. Această abordare durează 3-4 săptămâni, după care energia și entuziasmul încep să dispară. Acest lucru se întâmplă pentru că pornesc la drum cu prea multă presiune și încărcați de stres. Faptul că fac sport este deja un stres pentru organism, la care se adaugă, uneori, stresul autoimpus prin restricții alimentare drastice. Corpul și mintea nu pot duce, concomitent, toate aceste lucruri. Soluția e să facem totul treptat. Este un proces de autocunoaștere a minții și propriului organism care nu funcționează la fel pentru toată lumea.
Gândirea pozitivă în momentele dificile e semn de reziliență
Am avut momente în care pur și simplu mă simțeam dărâmat, mă simțeam mic și îmi doream să nu mă mai vadă nimeni. Sunt momente grele, ciudate, triste, frustrante. Dar apoi, am câte-un moment în care încep să mă gândesc la ce se întâmplă, la lucrurile pe care le am în jurul meu – sunt sănătos, familia mea e sănătoasă.
Sunt lucruri mult mai importante decât acel proiect, acea greșeală sau acel meci pe care simți că le-ai „ratat”. Încep să le conștientizez, să-mi dau seama că de fapt nu despre asta este viața și-mi zic: „Ok, hai să o luăm de la capăt, să construim din nou, să vedem unde am greșit”. Să vedem ce putem face mai bine.
Datorită acestei mentalități, oamenii încep să înțeleagă și să se identifice și mai mult cu ceea ce înseamnă The Rada Way, iar asta mă bucură. Lucrurile încep să se așeze, atât pentru mine, cât și pentru oamenii care mă urmăresc – iar asta ne face bine tuturor. Până la urmă, parcursul și progresul tău nu se rezumă doar la a câștiga în ziua 10. Progresul vine pentru că atunci, în ziua 1, când erai dărâmat, te-ai ridicat și ai continuat.
Ideile acestui articol au fost extrase din discuția care a avut loc între Ionuț Rada și Doru Șupeală în cadrul podcastului Hacking Work. Episodul poate fi urmărit aici.
Sursă imagine cover: profilul de Facebook al lui Ionuț Rada.