Peste 60.000 de elevi din România învață din rezumate de pe TikTok ca să-și ia Bacalaureatul și cei mai mulți reușesc. Proiectul Bacademia, creat acum doi ani de 8 studenți, sumarizează conținutul materiei pentru BAC și îl transformă în pastile multimedia ușor de consumat și de memorat. Au pornit cu clipuri de pe TikTok, folosind inteligența artificială pentru a reinterpreta vizual personajele și autorii literari, apoi au înființat o editură care tipărește manuale cu rezumate.
Echipa Bacademia transformă pregătirea pentru Bacalaureat într-o experiență plăcută, printr-un proiect educațional inovator, adaptat pe nevoile, caracterul și stilul de învățare ale tinerilor de azi. Totul a început în 2022, la ideea unei studente din Cluj, Bianca Ionescu, care și-a dorit să transforme „toceala” în „înțelegere”. Cu ajutorul altor șapte colegi, ea a creat lecții accesibile pe TikTok, pentru a face materia mai ușor de parcurs și învățat. Mai apoi, proiectul a evoluat într-o editură și are toate șansele să devină un business cu impact uriaș.

De ce e nevoie de un astfel de proiect alternativ?
Decizia de a folosi TikTok pentru lecții a venit ca răspuns la modul în care tinerii deja petrec ore în șir pe platformă. Elevii, în special cei de clasa a XII-a, riscă să piardă timp prețios în sesiuni lungi de scrolling fără vreun beneficiu educativ. Echipa Bacademia a decis să valorifice acest obicei, oferindu-le conținut educațional, într-un format scurt și dinamic, adaptat specificului TikTok. Concluzia e clară: inovația constă în întâmpinarea tinerilor acolo unde sunt deja prezenți.
„Generația Z s-a săturat de culegerile groase, scrise alb-negru și de profesorii care nu știu cum să adapteze conținutul de la clasă pe placul adolescenților. Sistemul de educație ar trebui să aibă parte de un update, într-adevăr, însă nu ajută nici faptul că toți utilizează aceleași șabloane.” explică Bianca Ionescu, creatoarea conceptului.
Echipa Bacademia a găsit o metodă ingenioasă de a atrage atenția elevilor, re-creând personajele din operele de Bacalaureat și transformându-le în figuri prietenoase, accesibile și moderne, animate cu ajutorul inteligenței artificiale. Aceste personaje, reprezentate fidel după descrierile din texte, își prezintă caracterizările într-un mod captivant, astfel ca elevii să poată memora mai ușor datele esențiale, pentru a le prezenta la examen. Impactul proiectului Bacademia a fost uriaș, depășind 1 milion de aprecieri pe TikTok și acumulând o comunitate de peste 60.000 de elevi care oferă constant feedback pozitiv.
„Știți acele clipuri cu pisicuțe ce sunt inserate între știrile macabre de la televizor? Dacă stai să compari acea tehnică cu o sesiune de scrolling pe TikTok, diferența nu este prea mare. Majoritatea clipurilor pe care le vizualizezi nu te ajută neapărat în dezvoltarea ta personală. Dar dacă se mai pierde pe homepage-ul tău câte un clipuleț scurt despre bac, poate că îl vizualizezi din curiozitate. Și uite așa, ai făcut ceva productiv, care te va motiva poate să aprofundezi subiectul și în afara platformelor de socializare. Poate părea intimidant să ,,tocești” un eseu de 10 pagini, dar frica poate fi diminuată prin aceste clipuri scurte, de un minut”, spune Bianca.

De la digital la print
Proiectul a evoluat azi într-o editură românească, fiecare student din echipă scriind și publicând câte o carte. Au publicat primele 9 culegeri de Bacalaureat (pentru Română, Istorie, Matematică, Geografie, Logică, Sociologie, Psihologie, Anatomie, Biologie vegetală și animală). Cărțile sunt foarte prietenoase, intens colorate și foarte bine structurate și sintetizate. Fiind scrise de tineri foarte apropiați de vârsta utilizatorilor, cărțile conțin inclusiv sfaturi, scurtături, instrumente de lucru pragmatice, metode de memorare, subiecte rezolvate și chiar și glume pe alocuri.

În primele 9 luni de la înființarea editurii, tinerii oameni de afaceri de la Bacademia au expediat către elevii de liceu peste 9.000 de colete. Culegerile scrise de ei sunt acum folosite la predare și de unii profesori, care preferă să ajungă mai ușor la elevi, combinând tehnologia cu educația tradițională, în orele de meditații sau la clasă.
„Generația Z s-a săturat de culegerile groase, scrise alb-negru, și de profesorii care nu știu cum să adapteze conținutul de la clasă. Sistemul de educație ar trebui să aibă parte de un update, într-adevăr, însă nu ajută nici faptul că foarte mulți utilizează aceleași șabloane. Prin culegerile sau clipurile Bacademia, noi nu ne-am propus niciodată să concurăm cu profesorii, ci ca aceștia să ia în considerare și noua metodă de a învăța.”, concluzionează Bianca.
Și sunt și profesori care i-au susținut și cu care au verificat informațiile înainte să le publice: „Deși suntem o echipă tânără și cărțile noastre sunt scrise și gândite pentru GenZ, am cerut doar unor profesori foarte respectați, cu excelentă reputație și peste 20-30 de ani vechime în învățământ să ne dea feedback și chiar să ne corecteze culegerile.”
Planuri de viitor: chimie, fizică și culegeri pentru elevii de clasa a opta
Echipa Bacademia lucrează acum la la publicarea culegerilor de chimie și fizică. Iar munca lor se extinde acum și în beneficiul elevilor de gimnaziu, pregătind materiale utile pentru susținerea examenului de final de școală generală.
„Elevii s-au obișnuit cu modul nostru de structurare al ideilor și ne-au solicitat aceste culegeri încă din primele luni de activitate. De asemenea, ne dorim să publicăm și culegeri de Evaluare Națională în colaborare cu cadrele didactice”, spune Bianca Ionescu.
Câteva sfaturi pentru elevii de clasa a XII-a
I-am rugat pe tinerii antreprenori din echipa Bacademia să dea câteva sfaturi practice elevilor de liceu care se pregătesc pentru Bacalaureat. Este admirabil modul în care ei empatizează și gândesc foarte pragmatic, reușind să își înțeleagă în mod profund publicul-țintă:
„În primul rând, din cauza stresului, îniante de examen veți simți probabil că ați uitat toate informațiile învățate. Acest lucru este complet normal și fiecare generație experimentează aceste stări înainte de examen.
Din propria experiență, vă asigur că în momentul în care veți primi foaia de examen, vă veți aminti tot. Nu doar informațiile pe care le-ați repetat de 1000 de ori, ci și informațiile pe care încercați să le ignorați la clasă, deoarece nu doreați să mai ascultați profesorul vorbind despre o anumită operă.
Din cauza stresului și a ambiției de a da tot ce e mai bun din voi, vă veți aminti informații pe care nici nu erați conștienți că le-ați înregistrat în minte.
În al doilea rând, voi ca persoane însemnați mult mai mult decât un rezultat la un examen. Bacalaureatul este doar o etapă din viața voastră, nu un capăt de drum. Indiferent de rezultatul obținut, să știți că sunteți valoroși și capabili de realizări mărețe. Nu reușiți din prima, încercați de mai multe ori și sigur veți reuși.
Ca un ultim sfat, știu că este la modă să îngrășați porcul în ajun și probabil veți fi tentați să faceți acest lucru pe măsură ce se apropie examenul, însă eu vă recomand ca înainte de examen daor să revizuiți esențialul. Nu încercați să reînvățați totul de la zero pe ultima sută de metri, ci rezumați-vă la cele mai importante subiecte și teme. De asemenea, încercați să evitați grupurile de WhatsApp / Discord / Facebook înaintea examenului. În ultimele zile, se oferă multe sfaturi sau ponturi eronate și puteți ajunge să puneți sub semnul întrebării tot ce ați studiat până în acel moment. Vă spun acest lucru, deoarece când eram în clasa a XII-a, cu o zi înainte de examen începusem să cred că structura pe care o învățasem eu pentru textul argumentativ nu este una corectă. În realitate, informațiile citite pe acele grupuri de socializare erau false. Aveți încredere în voi! Echipa Bacademia vă ține pumnii!” spune Bianca Ionescu, fondatoare Bacademia.