Profesionist și părinte: maternitatea e o oportunitate de creștere, nu un obstacol în carieră

Oana Cojuhovschi, profesionist și părinte, expert în programe personalizate de parenting pentru companii. În fotografie apare într-un mediu de birou, purtându-și fetița în sistem. Ambele privesc către cameră, fericite.

În contextul profesional modern, să faci un copil este adesea privit ca o alegere dificilă între viața personală și cea profesională. Deși cariera și maternitatea par, la prima vedere, obiective care se bat cap în cap, am descoperit din propria experiență că ele pot coexista într-un mod armonios și că a deveni părinte, departe de a fi un obstacol, se poate transforma chiar într-o oportunitate. Voi scrie aici despre experiența mea ca profesionist și părinte deopotrivă, și concluziile trase, pe care le-am transpus și în cartea mea, „Din sala de ședințe, la locul de joacă.”

La 27 de ani, să devin mamă era „o altă problemă de rezolvat”

Acum 16 ani, când s-a născut băiatul meu cel mare, Vlad, aveam 27 de ani și ocupam funcția de director de vânzări la o companie germană de încălțăminte. Copilul a venit într-o perioadă în care cariera era prioritatea mea, și vedeam maternitatea ca pe o problemă ce trebuia gestionată, nu ca pe o nouă etapă asumată și dorită. Am lucrat până în ultimele luni de sarcină, iar la scurt timp după naștere, am planificat să mă întorc rapid la birou, lăsându-mi copilul în grija unei bone, fără a-mi acorda timpul necesar pentru adaptarea la noul rol de mamă.

Așa sună un citat din carte: „În 2004, la 23 de ani, m-am căsătorit. De doi ani deja munceam cu normă întreagă și examenele de la facultate le-am trecut oferind profesorilor servicii de traducere în limba germană, pentru că aveau nevoie să publice cărți. Dorința mea principală la vârsta aceea era să ajung să am un salariu de o mie de euro și să conduc un Volkswagen Golf. Tu la ce visai la 20 de ani? Visul meu, de când eram mică, a fost să am un soț  și copil. Așa, ca mama.”

Ceva mai târziu, am realizat însă că a fi mamă vine la pachet cu multe beneficii în plan personal și profesional. Am început să învăț despre cum să fiu un părinte mai bun, lucru care m-a făcut și un manager mai bun. Aplicam ce învățam la cursurile de parenting și la serviciu, cu echipa. Cum ar fi: „Atunci când copilul greșește, trebuie încurajat să se uite la ce a învățat din experiență, nu certat că a încercat. Pentru că, altfel, nu va mai încerca.”

Sunt foarte multe abilități și strategii comune în parenting și management, deși aparent sunt două lumi care se exclud una pe cealaltă. Acest parcurs mi-a oferit o înțelegere mai profundă a importanței de a lucra în companii care susțin mamele și de a crea spațiu pentru o cultură de sprijin și colaborare.

Avem încă nevoie ca șefii să înțeleagă nevoile și superputerile părinților, iar părinții au în continuare nevoie să învețe cum să-și ceară drepturile, să-și exprime nevoile și să-și pună în valoare abilitățile.

Lecții de viață și redescoperirea priorităților – ești profesionist și părinte.

Când am decis, după mai mulți ani, să mai am un copil, lucrurile au fost mult diferite. După 10 ani și o căutare lungă a partenerului potrivit, am reușit să devin din nou mamă, însă cu o perspectivă complet nouă. De data aceasta, mi-am permis să fiu în primul rând mamă și să îmi organizez viața profesională în jurul acestui scop.

În perioada de dinainte să nasc, mi-am oferit timp să mă descopăr și să explorez ce mi-ar plăcea să fac, iar astfel a prins contur Parenting-Friendly Organization, proiectul prin care ajut companiile să implementeze politici care susțin părinții activi în carieră. Am ales să îmi folosesc experiența pentru a contribui la construirea unei lumi mai prietenoase pentru mame, atât în familie, cât și la locul de muncă.

Să fii părinte este o oportunitate de creștere

Astăzi, în multe companii din întreaga lume maternitatea este văzută ca o provocare, managerii se supără că pierd un om, că au o situație în plus de gestionat și costuri suplimentare. Din ce în ce mai mulți însă văd în angajații-părinți o ocazie de a dezvolta o cultură organizațională mai echilibrată. Sunt conștienți că experiența de a fi părinte aduce multe abilități valoroase, de la gestionarea eficientă a timpului la empatie și comunicare, trăsături esențiale într-un mediu de lucru colaborativ. 

Pe mine, venirea pe lume a Lunei, așa de mult așteptată și dorită, m-a inspirat să-mi schimb abordarea.

Rolul de părinte îl completează pe cel de profesionist

Să fii părinte nu e un obstacol, ci poate fi o adevărată oportunitate de creștere – atât personală, cât și profesională, dacă ești pregătit pentru o schimbare de perspectivă. Printr-un dialog deschis, susținere reciprocă și politici parenting-friendly, avem șansa să construim un mediu în care femeile, și părinții în general, nu sunt nevoiți să aleagă între carieră și familie.

Dacă citești aceste rânduri ca profesionist și părinte, te încurajez să privești maternitatea ca pe o oportunitate de a descoperi o nouă versiune a ta, mai autentică și mai echilibrată. Poate chiar mai puternică și înțeleaptă.

Ai pălărie de lider de oameni sau profesionist HR? Parenting-Friendly Organization este un proiect destinat acelor companii care vor să își susțină și să valorifice angajații în toate rolurile pe care le ocupă, să fie bine atât la serviciu, cât și acasă. Te invit să explorăm împreună cum putem face echipele mai incluzive și cum putem integra acest echilibru valoros în cultura organizațională.

Indiferent din care categorie faci parte – scrie în comentarii: ce crezi că ne-ar putea face să lucrăm mai bine și mai fericiți, fără să ne ignorăm (sau mai rău, disprețuim) vreunul dintre roluri?

Știm cât de mult bine pot face veștile bune și exemplele pozitive, așa că îți aducem săptămânal în centrul atenției modelele de performanță, Încredere și Inspirație din România Performantă.

Ajută-ne și tu, spunându-ne: ce om, companie, produs sau serviciu din România crezi că este remarcabil? Ce model excepțional ai descoperit și ai vrea să afli mai multe despre el? Despre cine crezi că merită să scriem și ce ai vrea să-l întrebăm?

Distribuie

Scris de

  • Pasionată de cele mai bune practici de leadership și de parentingul pozitiv, Oana a ales freelancingul în timpul concediului de maternitate pentru a îmbina creșterea profesională cu grija pentru familie. După ce a discutat cu prieteni și a realizat că provocările mamelor la locul de muncă nu s-au îmbunătățit de la prima sa experiență de părinte, a înțeles cât de important este să susțină drepturile angajaților părinți în organizații. Astfel, a inițiat o campanie de conștientizare cu tema „Parenting-Friendly Organisations” și și-a împărtășit experiențele personale într-o carte menită să inspire femeile să fie cea mai bună variantă a lor atât în carieră, cât și în rolul de părinte: „Din sala de ședințe, la locul de joacă”. Astăzi, Oana este consultant, speaker și autor, și se păstrează dedicată misiunii sale: aceea de a ajuta angajatorii să construiască culturi organizaționale incluzive de sprijin pentru familii, astfel încât toți să trăim și să muncim mai bine și mai fericiți.

    Articole publicate

Spune ce crezi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletterul PozitiVești