Codemart, o companie IT din Cluj, își aduce contribuția la unul dintre cele mai impresionante proiecte de cercetare din Europa: creează clona digitală a creierului uman, prin software de modelare și simulare. Această inițiativă face parte din platforma EBRAINS 2.0, un proiect care continuă munca Human Brain Project (HBP), comparat adesea cu un „Google Maps” al creierului. Practic, cercetătorii din întreaga lume pot acum explora în detaliu structura și funcționarea diferitelor regiuni cerebrale printr-o „hartă virtuală” ce deschide noi drumuri în înțelegerea bolilor neurologice și dezvoltarea tratamentelor.
Platforma EBRAINS 2.0 este un instrument deschis, accesibil oricărui cercetător, ce oferă o combinație de resurse digitale, seturi de date și instrumente avansate pentru studierea creierului. Implicarea Codemart în acest proiect internațional arată încă o dată nivelul de excelență tehnologică pe care România îl aduce deseori la masa inovațiilor globale. Simularea creierului nu doar că ajută la înțelegerea mecanismelor neurologice, ci oferă și un sprijin valoros pentru crearea de soluții medicale personalizate:
„Personal, să lucrez într-un proiect open-source care își propune să înțeleagă creierul uman, cel mai complex organ, să facă viața pacienților mai bună, să dea șanse de tratament real acolo unde acum nu există – asta este picătura care mă face să merg la muncă, zi de zi, cu mult entuziasm”, ne-a împărtășit Lia Domide, software architect și managing partner Codemart.
Din ianuarie 2024, Codemart joacă un rol esențial în două noi proiecte majore finanțate de Uniunea Europeană cu peste 10 milioane de euro, prin programul Horizon Health, care au ca scop dezvoltarea unui Digital Twin al creierului uman pentru tratarea personalizată a tulburărilor psihiatrice.
„În cadrul Virtual Brain Twin, adoptăm o abordare inovatoare, combinând tehnologia digital twin cu inteligența artificială pentru a explica modul în care medicamentele acționează asupra creierului, de la nivel molecular la cognitiv. Impactul potențial asupra psihiatriei și societății este imens,” spune Viktor Jirsa, liderul proiectului de la Institutul de Neuroscience des Systèmes din Marsilia, Franța.
Codemart, firmă clujeană cu 20 de ani experiență, contribuie azi major in aceste proiecte, prin software arhitects si programatori Python ce facilitează simularea și modelarea digitală a creierului la diferite scări și comportamente.
În UE, aproximativ 165 de milioane de oameni sunt afectați anual de tulburări mintale. Până în 2030, se estimează că sănătatea mintală precară va deveni principalul factor de cost economic în medicină. În prezent, eficiența tratamentelor, inclusiv a medicamentelor antipsihotice, rămâne foarte limitată și variază semnificativ de la un pacient la altul. Prin eforturile românilor de la Codemart, putem spera la transformarea radicală a tratamentelor neurologice și psihiatrice, așa cum le cunoaștem azi.