Dacă până acum erau eligibili numai tinerii ai căror părinți au venituri scăzute, potrivit unui ordin de ministru aflat în dezbatere publică, începând cu anul 2025 ar putea beneficia toți. Principala condiție este să aibă un contract de închiriere cu proprietarul și să prezinte dovada de înregistrare la Taxe și Impozite.
„Este o birocrație în plus pentru studenți, deși, dacă stăm să ne gândim, 224 de lei pe lună, dacă se strâng patru studenți într-un apartament, devine o sumă cu care pot să își asigure utilitățile, poate”, susține Vlad Petcu, director administrativ adjunct Universitatea de Vest.
Maria Stănoiu este în anul II și plătește 1.000 de lei pe lună chirie, dar se gândește ca pe viitor să înainteze această cerere astfel încât să beneficieze de ajutorul de cazare: „Mi se pare foarte util, am aflat recent de aceasta”.
Ordinul de ministru reglementează și subvențiile pe care le pot primi universitățile pentru funcționarea cantinelor, astfel încât tinerii să dea cât mai puțini bani pentru masă.
La Universitatea Politehnica Timișoara, de exemplu, există deja meniuri preferențiale, care costă doar 15 lei. „Primim subvenția de la minister pentru cazare și cantină, la care adăugăm o subvenție din venituri proprii”, spune Dan Diaconu, director administrativ Universitatea Politehnica Timișoara.
La sfârșitul anului, banii nefolosiți pentru subvențiile cămine-cantine vor putea fi folosiți în anul următor. Acest lucru le oferă instituțiilor de învățământ superior mai multă flexibilitate în gestionarea resurselor financiare.
Subvențiile pentru cazare și masă se aplică pentru: studenții români, din UE și SEE, care frecventează cursuri de licență, master sau doctorat pe locuri bugetate și studenții străini cu burse de la statul român. Mai mult, studenții cu dizabilități, cei din familii monoparentale, orfanii, copiii profesorilor sau cei care vin din centre de plasament vor primi subvenții suplimentare, cu sume mai mari.
Subvenția cămine – cantine se poate utiliza pentru acoperirea următoarelor tipuri de cheltuieli: utilități la cămine – cantine, materiale consumabile și de curățenie a spațiilor din cămine-cantine; materiale de cazarmare și masă; reparații curente, de întreținere și de igienizare; salarii angajați cămine și cantine etc.
Rămâne de văzut cât timp va trece până la implementarea noii metodologii și ce va mai rămâne din idee până la finalul dezbaterii publice.
Sursă imagine copertă: Festivitatea de absolvire a promoției 2022 din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu, în Sibiu, 9 iunie 2022. Inquam Photos / Ovidiu Matiu.