Inițiativa Be the change, susținută de platforma Compania Viitorului, este un spațiu în care veți găsi o serie de articole și interviuri despre experiențe profesionale care au marcat oameni. Povești mature, scrise de oameni cu 15-20 de ani de experiență în muncă. Unele arată echilibru, altele recunoștință, altele frustrare și altele dezamăgire. Toate acestea sunt sentimente care ne încearcă pe toți, zilnic. Și e ok să fie așa. Fiecare dintre povești arată, în primul rând, propriul drum al persoanei respective către sine.
Am convingerea că, asemenea citirii unei cărți, citirea experiențelor altor oameni ne poate facilita propria regăsire. Ne arată că nu suntem și nu suferim singuri. Dacă, atunci când citești una dintre povești, resimți o tresărire de recunoaștere a unei emoții care te-a încercat, te regăsești într-o situație sau într-o trăire, pentru mine a meritat. Atunci vei interioriza că nu ești singur. Și astfel sper că, treptat, vom putea reînnoda între noi acea legătură invizibilă care ne face, ca oameni, să fim specia cea mai puternică. Dar ne și amintește să folosim cu chibzuință această putere.
Misiunea Companiei Viitorului este de a contribui la un ideal, pe care sper să-l facem tangibil prin aceste povești, acela ca lumea de business să devină un loc mai bun, în care valorile și principiile corecte să fie cele care guvernează.
Nu sunt nici blogger și nici coach, am o profesie total diferită de aceste activități. Noi, toți cei care scriem aici (și sunt sigură că nu numai noi), simțim că e ceva nesănătos în mediul de business. Așa cum sunt, însă, și multe aspecte pozitive, care merită continuate și apreciate. Ne propunem să fim echilibrați dar este posibil să insistăm pe prezentarea acelor aspecte care necesită îndreptare, cu speranța că aspectele pozitive își vor continua existența (și fără să ne propunem prin acest demers minimizarea lor).
Ne propunem să analizăm, și lista nu este exhaustivă:
- Cum s-a ajuns aici? Ce înseamnă aici, cum se manifestă?
- De ce atât de mulți dintre noi au povești apăsătoare despre locul de muncă și din ce în ce mai mulți aleg chiar să iasă din sistem, fără a avea o alternativă concretă, pur și simplu dorința de a ieși fiind mai mare?
- Cum putem re-aduce conceptul de echitate (“fairness”) în mediul de business?
- Cum putem crește performanța sau măcar cum o putem menține în timp ce și noi suntem bine cu noi înșine?
- Cum putem crește transparența mediului de lucru și sentimentul de apartenență / belonging al fiecărui om; față de cine ar trebui să se manifeste el?
- Cum putem crește determinarea de a face lucrurile corect? De a alege corect, chiar și atunci când știm că acea alegere ne dezavantajează; de fapt, mai ales atunci…
- Care mai este importanța educației. Cum se traduce vechiul proverb “ai carte, ai parte” și cât mai contează el, de fapt, în mediul de business actual? Avem o poveste de viață extraordinară pentru ilustrarea acestui principiu, Drumul meu, citiți-o. Citiți-o și copiilor voștri.
- Cum putem seta un sistem de indicatori de performanță care chiar să funcționeze, nu (doar) să streseze angajații? În beneficiul cui ar trebui să funcționeze, de fapt, indicatorii și a cui performanță trebuie să o măsoare? Sunt performanțele organizației și ale individului aceleași?
Pornesc de la premisa că valorile sunt cele care ar trebui să ne guverneze. Avem nevoie de repere în interiorul nostru, ca de niște stâlpi de susținere. Platforma este structurată astfel:
- #poveștidelabirou – articole care urmăresc, subiectiv, povestea trăită precum și lecțiile desprinse de protagonistul ei. Este importantă povestea, lecțiile rezultate din trăire sunt atât de valoroase!
- #deprinlume_adunate – articole care urmăresc, obiectiv, studii și analize relevante pentru misiunea descrisă mai sus, precum și sfaturi pentru a acționa în lumea de business oferite de manageri care au ales să fie altfel.
Haideți să lăsăm copiilor noștri un mediu de business din care să își dorească să facă parte, fiind ei înșiși, fără a purta măști. Un mediu în care diversitatea e acceptată, în care poți fi apreciat pentru ceea ce este special la tine și nu în care trebuie să fii decupat pentru a încăpea în cutiuța perfect desenată de altcineva. Un mediu în care, privind în sus, ei să poată vedea modele demne de urmat, nu oameni care și-au pierdut simțul măsurii și scara de valori, în goana lor după putere și/sau avere.